Dodam, że krokiety niezwykle ucieszyły kochanego M., który nie pozwolił części zamrozić, a wszamał wszystkie, spożywając je na każdy posiłek dnia ^^
Jak upływa/upłynęła Wam majówka? Jedliście coś pysznego, a może coś pysznego gotowaliście?
KROKIETY Z MIĘSEM
Składniki na naleśniki:
- 3 jajka
- 200 mililitrów śmietanki 18%
- 150 mililitrów mleka
- 250 mililitrów wody gazowanej
- 350 gram mąki
- masło klarowane
Przygotowanie naleśników:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Smażymy możliwie cienkie placki na minimalnej ilości masła klarowanego (dla smaku).
Składniki na farsz:
- 400 gram policzków wołowych (albo innej części wołowiny)
- 600 gram szynki wieprzowej (albo innej części wieprzowiny)
- pół pora
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 cebule
- pęczek szczypiorku
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- majeranek
- masło
- sól
- pieprz
Przygotowanie farszu:
Warzywa obieramy. Wołowinę, wieprzowinę, pora, pietruszkę, 1 cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz umieszczamy w garnku i zalewamy taką ilością wody, by przykryła składniki. Gotujemy do miękkości, zlewamy wodę i odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałą cebulę kroimy i podsmażamy na maśle. Mięso i gotowane warzywa mielimy razem z podsmażoną cebulą dwa razy. Dodajemy do farszu posiekany drobno szczypiorek i doprawiamy go solą, pieprzem oraz majerankiem. Farsz musi być nieco przeprawiony, bowiem złagodnieje po zawinięciu w naleśniki.
Składniki na krokiety:
- naleśniki
- farsz mięsny
- jajka
- bułka tarta
- olej bądź masło klarowane
Przygotowanie krokietów:
W naleśniki zawijamy farsz mięsny. Moczymy całość w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Na pewno lada moment zostanie wykorzystany!
OdpowiedzUsuńDZIĘKUJĘ! <3
E.