Pages

niedziela, 11 maja 2014

Francuska zupa cebulowa

Dopadła mnie choroba. Tak nagle i niespodziewanie. Jeszcze wczoraj byłam zdrowa, krzątałam się radośnie po kuchni (dobra, coś mnie drapało w gardle, ale nie było to jakieś zwiastujące drapanie), a dzisiaj wszystko mnie boli - nawet przełykanie śliny. Dobrze, że zostało mi trochę zupy cebulowej.

FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA


Składniki na bulion:
- 400 gram kości (u mnie szyja indycza)
- 2 litry wody
- 2 marchewki
- kawałek pora
- kawałek selera
- 1 mała pietruszka
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- 1/4 pęczka natki selera
- 1 cebula
- 10 gram soli

Przygotowanie bulionu:
Kości płuczemy, zalewamy zimną wodą i podgotowujemy. Wkładamy warzywa, całość solimy i gotujemy do miękkości. Gdy mięso przy kościach się ugotuje, zlewamy wywar i przyrządzamy na nim zupę.

Składniki do grzanek:
- 2 razowe bułki

Przygotowanie grzanek:
Bułkę przecinamy wzdłuż na pół, a potem w kostkę. Wrzucamy całość na blachę i do rozgrzanego piekarnika, żeby podsuszyć pokrojone pieczywo. Wyciągamy, gdy grzanki są chrupkie i odrobinkę tylko przyrumienione.

Składniki do zupy:
- około 1,5 litra wywaru z kości (można oczywiście zrobić wersję wegetariańską na bulionie warzywnym)
- 4 białe cebule
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki mąki
- ser (najlepiej comte, ale jeżeli użyjecie np. goudy też będzie smacznie)
- grzanki
- masło
- pieprz
- sól

Przygotowanie zupy:
Cebule obieramy i kroimy w krążki, niezbyt grube. Podsmażamy na maśle. Pod koniec smażenia dodajemy mąkę - całość musi się przyrumienić. Zalewamy cebulę zimnym wywarem, doprawiamy i gotujemy 25 minut (niekoniecznie w tej kolejności, doprawić można, gdy płyn się już nieco rozgrzeje). Do żaroodpornych miseczek wsypujemy nieco grzanek. Grzanki zalewamy zupą. Całość posypujemy stosunkowo grubą warstwą sera i wkładamy do piekarnika na 15 minut (temperatura 180 stopni). Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

3 komentarze:

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)