Jestem raczej wielbicielką twardych i chrupiących produktów, toteż do płucek wracać nie planuję. Niemniej w zestawieniu z tym sosem mogłabym zjeść wszystko - nawet gąbkę.
PŁUCKA WIEPRZOWE NA KWAŚNO
Składniki:
- 800 gram płucek wieprzowych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 cebula + 300 gram
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna pieprzu czarnego
- 40 gram mąki
- 40 gram masła
- 150 mililitrów śmietanki
- ocet
- sól
- cukier
Przygotowanie:
Płucka starannie płuczemy i wycinamy z nich tchawicę. Marchew, pietruszkę, seler, pora i 1 cebulę myjemy, obieramy, zalewamy gorącą wodę, a następnie zagotowujemy. Wkładamy do garnka płucka, całość solimy, doprawiamy liściem laurowym i ziarnami pieprzu. Gotujemy pod przykryciem przez 1,5 godziny, odcedzamy (płyn zostawiamy).
Pozostałą cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy ją na maśle na jasnozłoty kolor. Dodajemy mąkę, rozprowadzamy zimnym wywarem z gotowania płucek. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, cukrem i octem, a następnie łączymy ze śmietanką.
Płucka kroimy w cienkie paski i wkładamy do sosu. Podajemy z ziemniakami. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
P A S K U D N E
OdpowiedzUsuń"W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek" - serce już było, mózg też - czekam na żołądek.
OdpowiedzUsuńFajne przepisy, tylko zdjecia nieciekawe, raczej odstraszaja, a powinny zachecac do kulinarnych wyzwan
OdpowiedzUsuńNie zawsze jest czas, żeby zrobić dobre zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńPoza tym nie należę do grupy piskających jedzenia lakierem do włosów dla poprawienia jego wyglądu.
No i zakładam, że nie jest to opinia ogólna na temat wszystkich zdjęć bloga, a podrobów jak mniemam, a tu zdjęcia mają przede wszystkim oswajać i nie udawać. Takie założenie akcji :)
Płucka są bardzo dobrą potrawą, tylko trzeba je umieć zrobić. Te zdjęcia akurat nie zachęcają do zrobienia tej potrawy, a wręcz przeciwnie, odstraszają. To pierwsze przypomina kupę niemowlaka, a to drugie scenę z sekcji zwłok. Nie pokazuje się krwi ani krwistego mięsa w na zdjęciach kulinarnych. Jeżeli Pani celem było zohydzenie tej, skądinąd bardzo dobrej potrawy, to skutecznie się to Pani udało.
OdpowiedzUsuńJa wszystko dusze i wychodzi mi smaczne danie
Usuńma Pan rację,ja widzę tylko jedno zdjęcie, które nie jest apetyczne a barszczyk z płucek jest super,właśnie gotuję
Usuńa dodam jeszcze ze z pieczarkami puca sa wysmienite
OdpowiedzUsuńa to słyszę po raz pierwszy, proszę o przepis
Usuńedmat.Czy w waszych przepisach na płucka nie ma coś takiego jak wstępne obgotowanie aby te płuca się wypieniły?
OdpowiedzUsuńdmat
find this b9s68x2r03 replica louis vuitton handbags replica bags prada q3p60u4i22 replica bags from china free shipping fake hermes f3h83z0n18 7a replica bags philippines replica bags turkey replica gucci e2m16m6o09 replica bags philippines
OdpowiedzUsuńoff white hoodie outlet
OdpowiedzUsuńpaul george shoes
golden goose outlet
goyard bag
bape official
off white outlet
Travis Scott Jordan
hermes bags sale
palm angels t shirt
bape