Pages

wtorek, 17 czerwca 2014

Tydzień z podrobami: Serce wieprzowe zapiekane ze szpinakiem

Co sądzicie o gotowaniu z podrobów? Niezwykle jestem ciekawa Waszego zdania na temat tych właśnie, konkretnych produktów ;)
Serca są przez kucharzy mniej odtrącane niż inne podroby. Mają zwartą konsystencję, nie odstraszają (aż tak) wyglądem czy zapachem. To zdecydowanie propozycja dla osób, które swą przygodę z podrobami chciałyby dopiero rozpocząć. Ja serca uwielbiam! (powiało grozą) :)

SERCE WIEPRZOWE ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM


Składniki:
- 500 gram serc wieprzowych
- 500 gram ziemniaków
- 500 gram szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- 2-3 ząbki czosnku
- 150 gram sera żółtego
- 100 mililitrów słodkiej śmietanki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- sól

Przygotowanie:
Serca płuczemy, kroimy w grubą kostkę i oczyszczamy z błon. Wkładamy do rondla, zalewamy wodą, solimy. Na chwilę przed końcem gotowania dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, czosnek oraz ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości. Świeży szpinak oczyszczamy z części niejadalnych, płuczemy, odciskamy wodę i kroimy. Dusimy go w 100 mililitrach śmietanki i odparowujemy nadmiar płynu. Łączymy z odcedzonymi sercami i ziemniakami. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

1 komentarz:

  1. ja bardzo lubię podroby, najbardziej wątróbkę drobiową. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)