POLĘDWICZKA WIEPRZOWA GRILLOWANA W MARYNACIE Z CZARNYCH OLIWEK, KAPARÓW I MUSZTARDY Z OLIWĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 2 łyżeczki kaparów
- 100 gram czarnych oliwek
- 1 łyżka musztardy dijon
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
- pieprz
Przygotowanie:
Kapary, oliwki, musztardę, masło i oliwę razem miksujemy. Doprawiamy do smaku pieprzem. Nacieramy marynatą oczyszczoną z błon, umytą i osuszoną polędwiczkę. Całość zawijamy w folię aluminiową. Odstawiamy na przynajmniej 30 minut, a najlepiej na całą noc. Początkowo grillujemy w foli, żeby zamknąć w polędwiczce wszystkie smaki (około 10 minut). Następnie folię zdejmujemy i poddajemy obróbce termicznej do pożądanego stopnia wysmażenia (wszystko zależy od wielkości polędwiczki, ale trzeba pamiętać, że wieprzowina nie może nosić oznak surowości). Polędwiczce dajemy odpocząć na chłodnej części grilla, a w warunkach domowych na ogrzanym naczyniu, przez około 5-7 minut. Po tym czasie kroimy ją na porcję i serwujemy. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)