SZYBKIE CIASTO Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ
Składniki na kruszonkę:
- 100 gram mąki
- 150 gram cukru
- 100 gram masła
Przygotowanie kruszonki:
Wszystkie składniki ucieramy razem przy pomocy palców aż powstaną grudki.
Składniki na ciasto:
- 200 mililitrów mleka
- 200 gram cukru
- 1/2 szklanki rozpuszczonego masła/margaryny
- 300 gram mąki
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- jagody
- kruszonka
Przygotowanie ciasta:
Jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy mleko oraz rozpuszczony i przestudzony tłuszcz. Miksujemy. W następnej kolejności w masie powinny znaleźć się: mąka, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko delikatnie i wylewamy na blaszkę. Posypujemy jagodami - ilością wedle uznania - oraz kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
jagody, kruszonka i ciasto, które jest szybkie w przygotowaniu.. czego chcieć więcej?
OdpowiedzUsuńTakie proste c8iasta są najlepsze...
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto, gdy nie mamy zbyt wiele czasu, a jednak chcemy coś upiec ;) Pysznosci!
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
Jakby jeszcze..jak duża ta blaszka? :)Iwona
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam. Przepyszne. Maślane. Tylko trochę słodkie- można zmniejszyć ilość cukru w cieście.
OdpowiedzUsuńWITAM, JAKI ROZMIAR BLASZKI DO TEGO PRZEPISU?
OdpowiedzUsuń