Sprawdził się doskonale jako awaryjny tort na urodzinach mojej przyjaciółki Kesji ;)
SZYBKI BISZKOPT Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ I OWOCAMI
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dowolny alkohol (u mnie wódka smakowa)
Przygotowanie biszkoptu:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Białka ubijamy. Do żółtek wsypujemy mąki i proszek do pieczenia. Na to wykładamy białka. Mieszamy przy użyciu łyżki, delikatnie, do połączenia składników. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Nasączamy alkoholem według uznania.
Składniki na piankę truskawkową:
- garść truskawek
- 600 gram jogurtu naturalnego
- 300 gram kwaśne śmietany 18%
- 2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie pianki truskawkowej:
Galaretki rozpuszczamy w pół szklanki wrzącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Truskawki myjemy i kroimy w średnich rozmiarów kostkę. Jogurt łączymy ze śmietaną oraz przestudzoną galaretką - na tym etapie musimy użyć miksera i całość wykonać szybko, żeby składniki połączyć, a nie doprowadzić do powstania galaretkowych grudek. Wylewamy masę na biszkopt.
Składniki na wierzch:
- garść truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Przygotowanie wierzchu:
Obrane i przekrojone na dwie części truskawki układamy na piance, najlepiej zanim jeszcze zdąży zupełnie stężeć. Na całość wylewamy galaretkę przygotowaną według opisu na opakowaniu. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńabsolutnie najlepsze w wakacje!
OdpowiedzUsuńyghjigjhdfogiohigf
OdpowiedzUsuńpycha :)
OdpowiedzUsuńlike it Balenciaga Dolabuy he said high quality replica bags right here https://www.dolabuy.su
OdpowiedzUsuń