Pages

środa, 16 lipca 2014

Tarta z malinami i czerwonymi porzeczkami

Uwielbiam tarty - są proste w przygotowaniu, przepyszne i dają mnóstwo możliwości kompozycyjnych. Moje tarty rozchodzą się też błyskawicznie i bardzo szybko znikają w brzuchach rodziny i przyjaciół. Dzisiaj tarta malinowo-porzeczkowa - niebo w gębie! :)

TARTA Z MALINAMI I CZERWONYMI PORZECZKAMI


Składniki na ciasto:
- 300 gram mąki (najlepiej krupczatki)
- 200 gram masła
- 100 gram cukru (najlepiej pudru)
- 2 żółtka

Przygotowanie ciasta:
Zagniatamy ciasto z podanych składników. Dzielimy je na dwie części i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy jedną część ciasta, rozwałkowujemy je, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 7-10 minut.

Składniki na nadzienie:
- 500 gram porzeczek czerwonych
- 500 gram malin
- 3 łyżki cukru

Przygotowanie nadzienia:
Owoce pozbawiamy szypułek, myjemy, wrzucamy na patelnię i zasypujemy cukrem. Rozdrabniamy część owoców i podsmażamy chwilkę aż cukier się rozpuści. Masę wylewamy na podpieczony spód. Na wierzch ścieramy resztę ciasta, przez tarkę o dużych oczkach. Pieczemy przez kolejne 10-15 minut. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)