"SERNIK" JOGURTOWY Z WIŚNIAMI, AGRESTEM, NEKTARYNKĄ I BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ
Składniki:
- 1 kilogram wiśni
- 1 kilogram agrestu (bardzo dojrzałego)
- 2 nektarynki
- garść borówki amerykańskiej
- 2 jogurty naturalne (po około 400 gram)
- 150 gram biszkoptów
- 1 galaretka wiśniowa
- 1 galaretka agrestowa
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 100 mililitrów mleka
Przygotowanie:
Okrągłą formę wykładamy biszkoptami moczonymi w mleku (biszkopty maczamy pojedynczo i przez chwilę, bo natychmiast pęcznieją). Wiśnie drylujemy i lekko miksujemy. Dodajemy do nich jogurt naturalny oraz galaretkę wiśniową rozpuszczoną w minimalnej ilości wody i mieszamy szybko, nie dopuszczając do powstania grudek. Tężejącą masę wykładamy na biszkopty. Z agrestu wyciskamy miąższ, który łączymy z jogurtem i galaretką agrestową rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Także szybko mieszamy, żeby nie powstały grudki i wykładamy masę agrestową na stężałą już wiśniową. Na wierzchu, lekko dociskając, układamy pokrojone w plastry nektarynki i rozsypujemy borówki. Gdy masa agrestowa stężeje wylewamy na całość galaretkę brzoskwinią rozpuszczoną w 400 mililitrach wody. Wcinamy, gdy całość dobrze stężeje i się ochłodzi. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
wygląda przepysznie. tak tęczowo! :)
OdpowiedzUsuń