SOK JABŁKOWY Z SOKOWNIKA
Składniki:
- około 3 kilogramów jabłek (w praktyce tyle, ile pomieści Wasz sokownik)
- 250 gram cukru (możecie dać go więcej lub mniej w zależności o kwaskowatości jabłek)
- woda
Przygotowanie:
Dla uzyskania jasnego soku jabłka myjemy i pozbawiamy je gniazd na siennych, a potem kroimy drobniej i umieszczamy w sokowniku. Jeżeli chcemy uzyskać ciemniejszy sok - zostawiamy gniazda nasienne. Owoce umieszczamy w odpowiedniej części sokownika (koszyku) i zasypujemy cukrem. Dół sokownika wypełniamy wodą. Powoli gotujemy. Sok ze zbiornika zlewamy przez specjalną rurkę do wyparzonych wcześniej butelek i zamykamy na gorąco lub czekamy aż jego maksymalna ilość zbierze się w zbiorniku, przelewamy do garnka, zagotowujemy i dopiero wtedy rozlewamy do wyparzonych butelek i zamykamy na gorąco. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Prosto ale jak pysznie :)
OdpowiedzUsuńAle jaka ilość wody???
UsuńWodą wypełnia się dół sokownika maksymalnie, do kreski. Zależy od objętości posiadanego sokownika :)
UsuńProsto, szybko i przyjemnie :) Którą odmianę jabłek najlepiej wybrać? Czy to bez znaczenia? Z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBez znaczenia, ale im bardziej soczyste, tym lepsze :)
Usuńwitam, czy jabłka należy obrać?
OdpowiedzUsuńCzy gotuje Pani butelki, słoiki z sokiem ?
OdpowiedzUsuńCzy zdrowszy jest sok z jabłek z pestkami czy bez? Pozdrawiam Eleonora
OdpowiedzUsuńTak
UsuńAle cukier do jabłek? Nie dopiero do soku?
OdpowiedzUsuń