Na blogu znajduje się już przepis na krewetki smażone (w tym przepisie znajdziecie też sposób na obieranie krewetek), ale tym razem zdecydowałam się na panierkę. Superprostą panierkę ;)
KREWETKI PANIEROWANE
Składniki:
- krewetki, ilość dowolna
- mąka
- woda
- sól
- ulubione sosy, u mnie: słodko-pikantny chilli oraz chili z limonką i kolendrą
Przygotowanie:
Krewetki obieramy (odejmujemy głowę, zdejmujemy pancerz, wycinamy przewód pokarmowy). Rozgrzewamy tłuszcz. W jednej misce umieszczamy wodę, w drugiej mąkę. Krewetki lekko solimy i od razy wkładamy je (pojedynczo) do mąki, potem do wody, jeszcze raz do mąki, znowu do wody i do mąki. Takie wykładamy na rozgrzany tłuszcz (układamy od razu "skręcone", bo panierka jest chrupiąca i w innym wypadku popęka, gdy krewetka sama zacznie się skręcać pod wpływem temperatury). Smażymy na złoty kolor. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)