Idzie jesień (chociaż mega powoli), więc kruche ciastka do herbaty jak znalazł. A kto chce może się też wpisać w trend myślenia o Świętach Bożego Narodzenia kilka miesięcy wcześniej, bo to przecież taka współczesna moda ;)
KRUCHE CIASTKA Z CZEKOLADĄ
Składniki:
- 180 gram masła
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 100 mililitrów mleka
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- dowolna ilość czekolady (u mnie w sumie tabliczka)
Przygotowanie:
Żółtka lekko ubijamy, łączymy z cukrami i mlekiem. Mieszamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy rękoma. Mąkę dosypujemy porcjami, nie całą od razu, żeby móc kontrolować zwartość ciasta. Powinno nie lepić się do rąk. Zagniatać powinniśmy szybko, bo kruche ciasto i zawarte w nim masło, nie lubią ciepła ludzkich dłoni. Jeżeli będzie za mało zwarte - dodajemy więcej mąki. Formujemy ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 10-15 minut.
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Wyglądają pięknie :) Wątpię żeby na świecie była jakaś osoba, która nie lubi kruchych ciasteczek! :)
OdpowiedzUsuńMmm, pysznie wyglądają :) Na takie ciasteczka zawsze znajdą się chętni :)
OdpowiedzUsuń