ZUPA KREM Z CUKINII Z KIEŁKAMI ORAZ SOSEM CHILLI Z LIMONKĄ I KOLENDRĄ
Składniki:
- 500 gram indyczej szyi (ja dodałam jeszcze pancerze krewetek, bo akurat też je robiłam)
- 2-3 litry wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek pora
- 1 cukinia sporych rozmiarów
- 3 ząbki czosnku
- 150 mililitrów śmietanki słodkiej 18%
- garść kiełków rzodkiewki
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 liście laurowe
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 3 ziarnka pieprzu czarnego
- sól
Przygotowanie:
Szyję, obrane i umyte: marchewki, pietruszkę, cebulę i por, zalewamy wodą. Solimy lekko, doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Gotujemy wywar do czasu aż mięso i warzywa będą miękkie. Potem odcedzamy płyn. Obieramy mięso.
Cukinię obieramy, wydrążamy ze środka i kroimy na kostkę. Umieszczamy w garnku i lekko solimy, pozwalając, żeby puściła sok. Podgrzewamy do czasu aż zmięknie. Wrzucamy warzywa pozostałe z gotowania wywaru i obrany czosnek. Całość zalewamy wywarem i gotujemy do całkowitej miękkości wszystkich składników. Następnie zupę miksujemy na gładko. Doprawiamy słodką śmietanką i solą (jeżeli jest to potrzebne). Podajemy z posiekanym mięsem indyczym, kiełkami i jogurtem, ułożonymi w centralnej części talerza. Wokół tej kompozycji, doprawiamy sosem chilli z limonką i kolendrą. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
oj tak, bardzo zaciekawił mnie twój przepis i kompozycja smaków ;)
OdpowiedzUsuń