poniedziałek, 11 listopada 2013
Ostatnie kilka dni, to była jakaś masakra. Ilość pracy zmusiła mnie do maszynowego wykonywania czynności - od chwili wczesnej pobudki, aż do późnych godzin nocnych. W głowie mi się kręci od czytania książek, ekran migoce, a ręce trzęsą się od zbytniej ilości kawy. No, ale swojego dopięłam. W nagrodę czas na pierogi. ;) Zrobiłam z M. różne, ale dzisiaj zaprezentuję ruskie.

PIEROGI RUSKIE 


Składniki na ciasto:
- 750 gram mąki
- 2 żółtka
- 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody
- 2 łyżki oleju

Przygotowanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę dla utwardzenia tudzież wodę dla rozrzedzenia ciasta. Odstawiamy do miski przykrytej wilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto powinno być możliwie cienkie. 

Składniki na farsz:
- 1 kilogram sera białego (jak do sernika, zmielonego)
- 1 kilogram ziemniaków (waga po obraniu)
- 2 cebule
- masło
- 2 białka
- sól
- pieprz
- ewentualnie oregano i majeranek

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Mielimy, tudzież przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Także mielimy i dodajemy do ziemniaków. Łączymy z białym serem, mieszamy i doprawiamy. Na sam koniec dodajemy białka.
Farsz zamykamy w cieście, formując pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy ze kwaśną śmietaną lub smażoną cebulką. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce!

1 komentarz:

  1. no kto nie lubi pierogów zwłaszcza ruskich...ja to wręcz kocham....;)

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź