O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
- lipca(17)
-
czerwca(18)
- Musaka
- Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 201...
- Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014
- Domowe hamburgery wołowe z bułką sezamową
- Pavlova z truskawkami, rabarbarem i miętą
- Tydzień z podrobami: Cynaderki duszone w ciemnozło...
- Tydzień z podrobami: Pâté z kaczych wątróbek z cyd...
- Tydzień z podrobami: Płucka wieprzowe na kwaśno
- Tydzień z podrobami: Serce wieprzowe zapiekane ze ...
- Tydzień z podrobami: Tarta z mózgiem wieprzowym
- Domowe chrupiące chipsy
- Makrela pieczona w marynacie z pietruszki, czosnku...
- Akcja: Tydzień z podrobami
- Croquembouche z profiteroli z kremem czekoladowym
- Consommé drobiowe z porowo-szpinakowym ravioli
- Zapiekana ricotta z karmelizowanymi brzoskwiniami
- Smażony okoń morski aromatyzowany miętą i trawą cy...
- Carpaccio z cukinii z prażonym sezamem
- maja(18)
- kwietnia(16)
- marca(17)
- lutego(20)
- stycznia(14)
- 2013 (104)
wtorek, 3 czerwca 2014
Długo zastanawiałam się w czym tkwi sekret smażonej ryby. Jak ją przygotować, żeby była złota; o kruchej skórce i soczysta? Ile czasu należy ją przygotowywać. Wreszcie, po wielokrotnych próbach, tomach przeczytanych książek i wielu programach kulinarnych - wiem. Tą wiedzą zamierzam się z Wami dzisiaj podzielić ;)
SMAŻONY OKOŃ MORSKI AROMATYZOWANY MIĘTĄ I TRAWĄ CYTRYNOWĄ
Składniki:
- 1 okoń morski
- 2 gałązki mięty + kilka listków
- oliwa
- masło
- sól
Przygotowanie:
Rybę skrobiemy z łusek, myjemy i filetujemy. Jej skórkę nacinamy (nie za głęboko, trzeba uważać, chodzi tylko o warstwę skórną). Przed smażenie możliwie ją osuszamy i upewniamy się, że ma temperaturę pokojową. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Okonia solimy dopiero na sekundę przed położeniem na patelni (w innym razie sól pozbawi go soczystości); sama patelnia powinna być gorąca, ale nie - dymiąca. Smażymy rybę od strony skóry aż ta się zezłoci, a brzegi ryby przestaną być rybio-przezroczyste i zamiast tego przybiorą białą barwę. Wtedy wstawiamy patelnię na 4-5 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Po tym czasie patelnię znowu stawiamy na kuchence, wrzucamy na nią gałązki mięty i roztłuczoną trawę cytrynową oraz masło. Przewracamy okonia na drugą stronę i polewamy go maślaną pianą. Wykładamy na talerze po 2-3 minutach. Posypujemy porwanymi liśćmi mięty. Voila! ;)
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)