O mnie
- AlicjaGorska
Życie pozakuchenne
Tutaj też działam
środa, 13 maja 2015
Zakwas ostatnio krzyczy, żeby wreszcie go zużyć, bo niedługo nie starczy mu miejsca w słoiku. Jest ciepło, więc rośnie szybko. Zresztą wszystkie drożdżowe i tym podobne wypieki przeżywają teraz etap najszybszego wzrostu.
Wszędzie widzę bułki z rabarbarem. Upiekłabym własne. Tylko, kiedy?
BUŁKI NA ZAKWASIE ŻYTNIM
Składniki:
- 200 gramów zakwasu żytniego (jeżeli mamy słaby zakwas albo mało czasu możemy dodać odrobinę drożdży, które odpowiednio wzmocnią i przyspieszą wyrastanie chleba)
- 450 gramów mąki pszennej
- 150 gramów mąki żytniej z pełnego przemiału
- 300 mililitrów ciepłej wody
- 1 łyżka miodu
- 1 płaska łyżka soli
- 1 żółtko
Przygotowanie:
Składniki łączymy i zagniatamy z nich zwarte, acz elastyczne ciasto. Umieszczamy pod ściereczką, a potem w ciepłym miejscu. Ciasto powinno wyrastać przez przynajmniej 3 godziny. Co godzinę należy je "złożyć", co oznacza zebranie brzegów ciasta i zagięcie do środka.
Po tym czasie dzielimy ciasto na tyle części, ile chcemy upiec bułek (wybieramy naszą ulubioną wielkość - trzeba sobie wyobrazić, że po uformowaniu jeszcze urosną). Formujemy bułki i układamy na blasze. Przykrywamy i pozwalamy im rosnąć przez około 30 minut. Po tym czasie nacinamy dowolnie ich wierzch, znowu przykrywamy i pozwalamy im rosnąć przez kolejne 30 minut. Smarujemy wierzch bułek żółtkiem rozmieszanym z wodą.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni. Przez pierwszych 5-7 minut musi się to odbywać z parą, co oznacza postawienie na dole piekarnika naczynia z wrzącą wodą. Po tych 5-7 minutach temperaturę zmniejszamy do 230 stopni i pieczemy przez około 12-15 minut. Bułki mają się zarumienić.
Studzimy na kratce, żeby zapobiec odparzeniom wypieku. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Hej ile bułek wychodzi z tego przepisu? :)
OdpowiedzUsuńO ile dobrze pamiętam - a było to sporo czasu temu - to chyba 10-12 całkiem sporych :)
Usuńmam pytania , czy zakawas zytni ma byc zrobiony z maki grubo mielonej, czy drobno mielonej ? I drugie zapytanie, czy maka zytnia z pelnego przemialu to wlasnie ta grubo mielona ?
OdpowiedzUsuńNajlepsza będzie mąka żytnia 2000 :) Polecam samemu zemleć żyto :)
UsuńTylko gdzie kupić żyto?
OdpowiedzUsuńJa swoje kupiłam w jednym z hipermarketów, już nie pamiętam którym :)
UsuńJesli bede piekl bez drozdzy czy musze dodawac miod?
OdpowiedzUsuńNiezależnie od dodawania drożdży nie jest to konieczne ;)
UsuńCzy ktoś podpowie mi ile łyżek wchodzi na 150g zakwasu ? Z góry dziękuję
OdpowiedzUsuńv7v13b8y13 q1x67r1h75 g4w19s6l16 j5s53r0h98 o2i09q3x40 x0j29b8e68
OdpowiedzUsuńf7p75n5k58 k3v57w8n18 f1d74g0t57 o3d04i4d17 i4t69y6f37 c2y76w9c93
OdpowiedzUsuń