O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
sobota, 27 lutego 2016
Do lata droga jeszcze daleka, jakkolwiek zima tego roku
płata nam figle, raz udając jesień, a innym razem wiosnę. Nie zmienia to jednak
faktu, że w moje ręce trafiła kolejna odsłona cyklu Beaty Pawlikowskiej „Szczęśliwe
garnki. Kulinarna książka z przepisami na lato”, wzmagając tęsknotę nie tyle za
ciepłem i słońcem, bowiem jestem istotą raczej „chłodolubną”, a urodzajem
owoców i warzyw. Ta tęsknota okazała się jednak wyłącznie chwilowa, bowiem w
tym tytule nie poczułam ducha wskazanej pory roku.
Okładka oczywiście wskazywała na coś innego. Dawała mi do
zrozumienia swoją intensywną czerwienią, że wnętrze pozycji pysznić się będzie
rumianymi owocami i pełną paletą warzywnych barw. Oczami wyobraźni widziałam
przepisy na koktajle, wariacje na temat arbuza, pomidory w różnych wersjach.
Tymczasem niemal wszystkie z trzydziestu czterech receptur opierają się na
składnikach dostępnych przez okrągły rok.
Tak jak w przypadku poprzednich tytułów z serii, przepisy pozbawione
są mięsa i wymyślone w zgodzie z kuchnią pięciu przemian. I tak jak poprzednio,
co nieco mnie dziwi, w dużej mierze składają się z mieszanek kasz, ryżu czy
fasoli z dodatkami i to niekoniecznie sezonowymi. Jasne, znalazł się tutaj
jeden z wymarzonych przeze mnie przepisów (na koktajl), ale pozostałe do cna
mnie rozczarowały. Kasza gryczana z fasolką i orzechami, pęczak z papryką i
sezamem czy ziemniaki z soczewicą, brokułami i orzechami to niekoniecznie to,
co kojarzy mi się z lekkością lata.
Oczywiście grupą docelową „Szczęśliwych garnków. Kulinarnej
książki z przepisami na lato” są wyjątkowo restrykcyjni weganie oraz
wegetarianie i wielbiciele prostych posiłków. Dodatkowym atutem są oczywiście
wskazówki zgodne z kuchnią pięciu przemian, a także – od strony technologicznej
– gotowe do zeskanowania zdjęcia, kryjące w sobie dodatkowe materiały, co jest
standardem dla tego cyklu. Niezależnie od tych bonusów, ta odsłona serii
pozostaje najmniej interesująca.
Recenzja publikowana również na:
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)