O mnie
- AlicjaGorska
Życie pozakuchenne
Tutaj też działam
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
-
sierpnia(9)
- Krewetki panierowane
- Sok jabłkowy z sokownika
- "Sernik" jogurtowy z wiśniami, agrestem, nektarynk...
- Pstrąg łososiowy pod kołderką z awokado, mozzarell...
- Powidła śliwkowe z orzechami włoskimi
- Chleb śródziemnomorski
- Paluszki Fatimy
- Stek z rostbefu nacierany kolorowym pieprzem i aro...
- Sernik z letnimi owocami: porzeczkami, jeżynami, m...
- lipca(17)
- czerwca(18)
- maja(18)
- kwietnia(16)
- marca(17)
- lutego(20)
- stycznia(14)
- 2013 (104)
sobota, 9 sierpnia 2014
Kuchnia marokańska i paluszki Fatimy. Rodzaj nadziewanego, smażonego ciasta. Klasycznie wykonuje się to cudo z wykorzystaniem ciasta "ouarka", ale przepis na nie jest strzeżoną przez pokolenia tajemnicą. Każda rodzina ma własny. Podaję więc zamiennik :) Nie martwcie się - będzie pysznie!
PALUSZKI FATIMY
Składniki na ciasto:
- 500 gram mąki
- 220 mililitrów wody
- płaska łyżeczka soli
Przygotowanie ciasta:
Zagniatamy podane składniki do konsystencji ciasta chlebowego. Przechowujemy pod wilgotną ściereczką, żeby nie wyschło przed uformowaniem Paluszków.
Składniki na farsz:
- 450 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (tradycyjnie - baranina)
- 2 cebule
- 4 jajka
- 2 pęczki zielonej pietruszki
- 1/2 pęczka mięty
- 1/2 pęczka kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- sól
- 100 gram masła
- 150 mililitrów oliwy
Przygotowanie farszu:
Zioła i cebulę szatkujemy. Łączymy z mięsem. Doprawiamy kminkiem, papryką i solą. Odstawiamy na godzinę. Rozpuszczamy na patelni masło i zasmażamy na nim mięso. Po około 10 minutach wbijamy jajka, dodajemy cynamon i mieszamy przez następne 3 minuty.
Ciasto rozwałkowujemy możliwie cienko. Na każdy płat ciasta wykładamy po 1 łyżce farszu i zwijamy go w rulonik o długości 5-6 centymetrów. Jak krokiety (zdjęcia niżej). Smażymy ze wszystkich stron, na złoty kolor, na oliwie. Podajemy gorące, najlepiej z harissą. Voila! :)
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:cynamon,kuchnie świata,mięso,obiad,tradycyjne,zioła
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)