czwartek, 18 września 2014
Wiem, że tym razem - jeżeli chodzi o zdjęcia - niezbyt się spisałam. Postaram się poprawić następnym razem.
Śledzie w śmietanie jadało się w naszym domu w piątki. Oczywiście nie w każdy piątek, ale jeżeli już, to właśnie w ten dzień tygodnia. Przyznam, że to jedna z moich ulubionych potraw, chociaż jadam ją teraz bardzo rzadko ze względu na M., który na sam zapach ryby ucieka z domu (robimy w tej materii postępy, ostatnio zaakceptował halibuta).

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE


Składniki:
- około 400 gram śledzi solonych a'la matjas
- 400 gram śmietany kwaśne 12% (lub jogurtu naturalnego albo pół na pół)
- 1 cebula
- 1 jabłko
- pieprz

Przygotowanie:
Śledzie płuczemy i moczymy kilka minut, żeby oddały nieco soli. Cebulę i jabłko obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, jabłko ścieramy na tarce o małych oczkach. Śledzie kroimy na średnich rozmiarów kawałki i łączymy wszystkie składniki - śmietanę, cebulę, jabłko, rybę, pieprz. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź