środa, 24 września 2014
Lato w tym roku było wyjątkowo długie i ciepłe. Piszę, że było, bo chyba ostatecznie już zostało zakończone. Na zewnątrz chłód, wiatr i deszcz, ot, jesień. Uchwyciłam jednak lato w słoiki i buteleczki i, kiedy piszę tę notkę, delektuję się jego owocowym smakiem. Mmm...

SOK JABŁKOWO-ŚLIWKOWY Z SOKOWNIKA


Składniki:
- około 2 kilogramów jabłek (w praktyce tyle, ile pomieści Wasz sokownik)
- około 1,5 kilograma śliwek
- 250 gram cukru (możecie dać go więcej lub mniej w zależności o kwaskowatości owoców)
- woda

Przygotowanie:
Owoce myjemy i pozbawiamy je gniazd na siennych oraz pestek, a potem kroimy drobniej i umieszczamy w sokowniku. Następnie umieszczamy je w odpowiedniej części sokownika (koszyku) i zasypujemy cukrem. Dół sokownika wypełniamy wodą. Powoli gotujemy. Sok ze zbiornika zlewamy przez specjalną rurkę do wyparzonych wcześniej butelek i zamykamy na gorąco lub czekamy aż jego maksymalna ilość zbierze się w zbiorniku, przelewamy do garnka, zagotowujemy i dopiero wtedy rozlewamy do wyparzonych butelek i zamykamy na gorąco. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź