O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
-
grudnia(13)
- Sałatka z makaronem gryczanym i gotowaną piersią k...
- Pierś kaczki z tymiankiem
- Kompot z jabłek na bogato z cytryną, anyżem, cynam...
- Ciasteczka żurawinowo-migdałowe
- Babka zebra
- Uszka z kapustą i grzybami do barszczu + jak formo...
- Pavlova zimowa z pomarańczami, klementynkami, żura...
- Łosoś na parze z kolendrą
- Placki tortilla
- Idealne najlepsze ciasto na pierogi + jak ozdobić ...
- Smażony ryż curry
- Kurczak a'la KFC
- Bajaderki
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
- lipca(17)
- czerwca(18)
- maja(18)
- kwietnia(16)
- marca(17)
- lutego(20)
- stycznia(14)
-
grudnia(13)
- 2013 (104)
czwartek, 4 grudnia 2014
Nie lubię typowych, gotowanych ziemniaków. Wiem, że w Polsce, to niemalże święty obowiązek, by stanowiły dodatek do każdego obiadu, ale ja za kartoflami w takiej formie nie przepadam. Dlatego bardzo często zastępuje je innymi dodatkami. Jak ryż curry na przykład. :)
SMAŻONY RYŻ CURRY
Składniki:
- 1 torebka ugotowanego ryżu
- 1 cebula
- przyprawa curry
- masło
Przygotowanie:
Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy masło. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy. Gdy zacznie nabierać kolorów, wrzucamy ryż. Mieszamy i doprawiamy sporą ilością curry (ja daję na pewno 1 łyżkę, jak nie więcej - robię to "na oko"). Podsmażamy przez chwilę (uwaga, bo zbyt długie smażenie sprawi, że będzie supertwardy) i podajemy. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:dodatki,przekąska,ryż,wegetariańskie
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Pysznie! Proste i rzeczowe:)
OdpowiedzUsuńRobię to od dawna. Intuicyjnie. Sam to wymyśliłem kiedyś, bo suchy klasyczny ryż mi już ciężko wchodził. Wariant z cebulką może być ciekawy!
OdpowiedzUsuń