O mnie
- AlicjaGorska
czwartek, 16 kwietnia 2015
Dzisiaj coś dla mięsożerców, w dodatku lubiących bardziej klasyczne formy podania posiłku. Pieczona karkówka bowiem gości niemal na każdym stole.
Ta jej forma jest, moim zdaniem, najlepsza na zimno - ot, mięso do kanapek. Z pewnością dużo zdrowsze, niż chemiczne wędliny z supermarketu.
M. nie jadł kanapek z niczym innymi, dopóki nie karkówka nie zniknęła ostatecznie ;)
PIECZONA KARKÓWKA
Składniki:
- 1 kilogram karkówki w całości
- 50 mililitrów oliwy z oliwek
- 4 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4-5 ząbków czosnku
Przygotowanie:
Oliwę mieszamy z ziołami, papryką, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Nacieramy opłukaną i osuszoną karkówkę z każdej strony. Wkładamy do naczynia, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni przez około 1 godzinę do 1,5. Niezależnie od tego, czy jemy karkówkę na zimno, czy na ciepło po upieczeniu należy dać jej "odpocząć", żeby nie stała się sucha. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Robię bardzo podobną karkówkę tylko że piekę w plastrach :)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobną karkówkę tylko że piekę w plastrach :)
OdpowiedzUsuń