O mnie
- AlicjaGorska
poniedziałek, 13 kwietnia 2015
Myślę, że smakoszem sufletów trzeba się urodzić. Poza tym - chociaż to już chyba nieco przekorne i buńczuczne - czasami zastanawiam się nad źródłem prawdy, że suflety są najsmaczniejsze na świecie. Owszem, jest w nich coś niezwykłego. Lekkość, nieprzesadzona słodycz (w tych deserowych) i nienachalny smak, który sprawia przyjemność delikatnością, ale nie smuci mdłością. Coś wyważone i idealnego... technicznie.
Ale czy chciałabym jeść coś takiego codziennie?
A niech mnie! Jasne! :)
SUFLET BANANOWY
Składniki:
- 4 banany
- 100 mililitrów mleka
- 3 jajka (2 jajka + 1 białko)
- 30 gram masła
- 60 gram cukru
- 1 łyżka mąki
- 1/2 laski wanilii
- 25 mililitrów rumu
- szczypta soli
Przygotowanie:
Banany obieramy i przecieramy lub dokładnie blendujemy. Mąkę mieszamy z 3 łyżkami zimnego mleka. W garnku gotujemy pozostałe mleko z połową cukru, solą i wanilią. Gdy się zagotuje, wyciągamy wanilię i dodajemy rozmieszaną mąkę. Teraz gotujemy na małym ogniu przez jakieś 2-3 minuty. Dokładamy banany, mieszamy, zdejmujemy z ognia i dolewamy rumu.
Formę do sufletu smarujemy masłem i wysypujemy cukrem lub mąką (pierwsze dodatkowo dosłodzi całość). Należy pamiętać, żeby podczas smarowania kokili wykonywać ruchy od dołu do góry i by nie wysmarować szczytowych brzegów. Masło to tor dla wyrastania sufletu. Gdy będzie zbyt wysoko rozejdzie się na boki, a gdy nie będzie "toru" suflet może się zatrzymać.
Piekarnik rozgrzewamy do 190-200 stopni.
W misce ucieramy żółtka z resztą masła i dodajemy do masy bananowej. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając resztę cukru. Łączymy białkową pianę z resztą masy (nigdy odwrotnie) i delikatnie mieszamy łyżką w jednym kierunku. Przelewamy do form.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 10-12 minut. Czas pieczenia zależy od posiadanego piekarnika. Najlepsza jest tutaj obserwacja wypieku.
Jemy na ciepło. Voila! :)
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
Etykiety:banany,jajka,klasyka,owoce,suflet,tradycyjne,wegetariańskie
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)