O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
- 2014 (169)
-
2013
(104)
- grudnia(11)
- listopada(13)
- października(20)
-
września(12)
- Wołowina i ziemniaki nacinane z pieca ze skorupką ...
- Keczup z cukinii
- Zupa krem z porów oraz bruschetta z gruszką, orzec...
- Ciasto półkruche z białkową pianką i brzoskwiniami
- Burgery z musztardową nutą
- Papryka marynowana w zalewie octowej z gorczycą, c...
- Brzoskwinie w słodkim syropie najprostsze na świecie
- Śliwkowy czokodżem
- Karkówka pomidorowa
- Kompot na zimę z jabłek, mirabelek, winogron i brz...
- Udka faszerowane mięsem mielonym, fetą i papryką
- Gruszki w syropie, idealne do ciasta i jako kompot
- sierpnia(31)
- lipca(17)
sobota, 28 września 2013
Keczup w kuchni ma wiele zastosowań. Nie mam pojęcia, ile przeciętny Polak rocznie zużywa go w zaciszach swojego domu, ale jestem pewna, że nie da się tego określić małą liczbą.
Z tego przepisu można stworzyć jego łagodną i pikantną wersję (ja wolę zdecydowanie pikantną). Możemy też pobawić się w keczupy smakowe (trochę bazylii, tymianku, rozmarynu, czosnku - co, kto lubi). Pycha! :)
KECZUP Z CUKINII
Składniki:
- około 2 kilogramów cukinii
- 3-4 cebule
- 2 szklanki cukru (na wszelki wypadek dodawajcie go stopniowo, żeby kontrolować słodycz)
- 1 szklanka octu
- 500 gram koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz czarny
- pieprz cayenne
- papryka słodka
- papryka ostra
Przygotowanie:
Cukinię obieramy, pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze części. Cebulę obieramy. Wszystkie warzywa miksujemy z solą na gęstą masę i przelewamy do garnka. Gotujemy przez około 10 minut, po czym przechodzimy do doprawiania. Dodajemy ocet, cukier i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze 10 minut - jeżeli jest za mało kwaśne, za mało słodkie lub za mało pomidorowe, dodajemy odpowiedniego składnika. Doprawiamy pieprzami i paprykami oraz ewentualnie solą. Zagotowujemy. Zamykamy w wyparzonych słoikach, gdy masa jest jeszcze wrząca (tak zwane "wekowanie na gorąco") lub pasteryzujemy. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:przetwory,warzywa,wegetariańskie
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)