O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
- 2014 (169)
-
2013
(104)
- grudnia(11)
- listopada(13)
- października(20)
-
września(12)
- Wołowina i ziemniaki nacinane z pieca ze skorupką ...
- Keczup z cukinii
- Zupa krem z porów oraz bruschetta z gruszką, orzec...
- Ciasto półkruche z białkową pianką i brzoskwiniami
- Burgery z musztardową nutą
- Papryka marynowana w zalewie octowej z gorczycą, c...
- Brzoskwinie w słodkim syropie najprostsze na świecie
- Śliwkowy czokodżem
- Karkówka pomidorowa
- Kompot na zimę z jabłek, mirabelek, winogron i brz...
- Udka faszerowane mięsem mielonym, fetą i papryką
- Gruszki w syropie, idealne do ciasta i jako kompot
- sierpnia(31)
- lipca(17)
poniedziałek, 23 września 2013
Długo nie pisałam i nie umieszczałam przepisów, ale jak zwykłam mówić - remont to nowy synonim nieskończoności. Wracam do Was trochę jeszcze zmęczona, trochę jeszcze zaspana i nie do końca ogarnięta, ale wracam.
Podczas walki z farbami, klejami, płytkami i innymi takimi, znalazłam chwilę na skorzystanie z niskich cen papryki i zamknięcie jej w słoikach. Jest to dość czasochłonna praca, ale warta wysiłku :)
Podczas walki z farbami, klejami, płytkami i innymi takimi, znalazłam chwilę na skorzystanie z niskich cen papryki i zamknięcie jej w słoikach. Jest to dość czasochłonna praca, ale warta wysiłku :)
PAPRYKA MARYNOWANA W ZALEWIE OCTOWEJ Z GORCZYCĄ, CEBULĄ, PIEPRZEM, ZIELEM ANGIELSKIM I LIŚCIEM LAUROWYM
Składniki:
- papryka świeża (u mnie mix czerwonej i żółtej z przewagą ilościową czerwonej)
- cebula
- 1 szklanka octu
- 3 szklanki wody
- pół łyżeczki oleju
- 1 łyżka białej gorczycy (na słoik)
- 1 liść laurowy (na słoik)
- pieprz ziarnisty (3 ziarna na słoik)
- ziele angielskie (2 ziarna na słoik)
- 10 łyżek cukru
- 1 łyżeczka soli
- papryka świeża (u mnie mix czerwonej i żółtej z przewagą ilościową czerwonej)
- cebula
- 1 szklanka octu
- 3 szklanki wody
- pół łyżeczki oleju
- 1 łyżka białej gorczycy (na słoik)
- 1 liść laurowy (na słoik)
- pieprz ziarnisty (3 ziarna na słoik)
- ziele angielskie (2 ziarna na słoik)
- 10 łyżek cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Paprykę kroimy, usuwając pestki i białe błonki (najlepiej okroić ją dokoła, trzymając nóż pod odpowiednim kątem, tak żeby został nam tylko "ogryzek" - znacznie przyspiesza to pracę), myjemy. Następnie przystępujemy do jej blanszowania. Zagotowujemy wodę i do wrzątku wrzucamy warzywa - wyciągamy je po 2-3 minutach.
Zblanszowaną paprykę umieszczamy w słoikach razem z cebulą pokrojoną w piórka (około 1/4 cebuli na słoik), łyżką gorczycy, jednym liściem laurowym, dwoma ziarnami ziela angielskiego i trzema ziarnami pieprzu. Całość zalewamy zalewą przygotowaną z: 1 szklanki octu, 3 szklanek wody, 10 łyżek cukru, 1 łyżeczki soli. Zalewa musi zostać ostudzona po ugotowaniu.
Ja paprykę zamykałam w słoikach o wielkości od 0,5 litra do 0,75 litra. Trudno stwierdzić na ile wystarczy zalewy - zależy od tego, ile papryki włożymy do jednego słoika. Ja na 8 kilogramów papryki zużyłam niecałe 5 porcji zalewy.
Przed zakręceniem słoików, dolewamy na wierzch po pół łyżeczki oleju.
Pasteryzujemy przez 15 - 20 minut. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:przetwory,sezonowe,warzywa,wegetariańskie
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
a gdzie ilości wagowe???? ile czego do czego , jaki słoik 033l czy 1,5 litra ----- bardzo się streszczyłaś
OdpowiedzUsuńW treści przepisu jest, ale umieszczę też w składnikach :)
Usuńa gdzie ilości wagowe???? ile czego do czego , jaki słoik 033l czy 1,5 litra ----- bardzo się streszczyłaś
OdpowiedzUsuń