O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
- lipca(17)
- czerwca(18)
- maja(18)
- kwietnia(16)
- marca(17)
-
lutego(20)
- Maślane ziemniaki zapiekane z kolendrą i podawane ...
- Moje pierwsze pączki ze śliwkowym czokodżemem
- Brokułowe kopytka
- Kapusta kiszona z kaszą
- Skrzydełka kurczaka a'la kotleciki jagnięce z masł...
- Muffiny orzechowe (orzechy włoskie)
- Kalmar w pomidorowo-tymiankowym gulaszu + jak obra...
- Baranina pieczona
- Pstrąg gotowany
- Pieczone kasztany
- Superszybki mus-galaretka dla walentynkowych spóźn...
- Klasyka na trzy sposoby: Kotlet schabowy. Klasyczn...
- Grillowane roladki z bakłażana nadziewane czosnkow...
- Łosoś na parze z trawą cytrynową
- Drobiowa szynka gyros z szynkowaru
- Pizza z patelni
- Muffinki bananowe z masłem orzechowym
- Szynka pieczona (ze skórą)
- Rolada schabowa nadziewana mieloną wołowiną z piec...
- Omlet leniwy z nadzieniem
- stycznia(14)
- 2013 (104)
sobota, 15 lutego 2014
Pamiętam kiedy pierwszy raz je jadłam. Tata wrócił z Francji, jak sądzę, ale może przywiózł te kasztany z innego kraju. Mam upiekła je w piekarniku. Słodko pachniały i równie słodko smakowały. Wiele lat przypominałam rodzicom ten smak, ale Oni wciąż powtarzali, że byłam zbyt mała, żeby to było prawdziwe wspomnienie. W końcu kupiłam kasztany w Polsce, żeby przekonać się, jaka jest prawda. Z pewnością nie umywają się do tych sprzed lat - połowa z nich zdążyła już wyschnąć na sklepowej półce - ale miały w sobie tę zapamiętaną słodycz. Miałam rację ;)
PIECZONE KASZTANY
Składniki:
- kasztany
Przygotowanie:
Kasztany nacinamy w kształcie X, wykładamy na blachę i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pieczemy przez 15-20 minut aż nacięcia się odchylą. Obieramy z łupiny jeszcze gorące i wcinamy. Można miąższ solić, chociaż dla mnie najlepszy jest bez dodatków. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:przekąska
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Najlepsze pieczone kasztany są na placu... www.pankasztan.net
OdpowiedzUsuń