O mnie
- AlicjaGorska
Życie pozakuchenne
Tutaj też działam
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
-
listopada(10)
- Racuchy owsiane z jabłkami
- Kopytka buraczkowe
- Pierś kaczki barberie pięć smaków z chow mein
- Ciasto czekoladowe (bez jajek) z kremem z mleka w ...
- Sushi Futomaki z wędzonym łososiem, serkiem philad...
- Cukinia z trawą cytrynową w chrupkim cieście
- Szybki chleb pszenno-żytni
- Roladki z piersi kurczaka z serem
- Fondant czekoladowy
- Mus z dyni / dyniowe puree
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
- lipca(17)
- czerwca(18)
- maja(18)
- kwietnia(16)
- marca(17)
- lutego(20)
- stycznia(14)
- 2013 (104)
środa, 5 listopada 2014
Pamiętacie, jak pisałam o małych problemach technicznych z aparatem, a potem o radości, że zostały rozwiązane? No cóż. Rozwiązanie okazało się nietrwałe. Czytnik kart umarł po drugim użyciu. Tak wiele chciałam Wam pokazać, tymczasem znowu musiałam zwlekać. No, ale dzisiaj wracam. Z pysznym, intensywnie czekoladowym fondantem. Tego smaku nie da się zapomnieć!
FONDANT CZEKOLADOWY
Składniki:
- 200 gram dobrej ciemnej czekolady
- 4 jajka
- 4 żółtka
- 100 gram cukru pudru
- 150 gram mąki
- 100 gram masła (+ trochę do wysmarowania foremek)
- 100 gram kakao (+ trochę do oprószenia foremek)
Przygotowanie:
Ramekiny (foremki) smarujemy masłem i oprószamy kakao. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przy użyciu miksera łączymy jajka, żółtka i cukier do uzyskania lekkiej, jasnej masy. Przekładamy czekoladę z masłem do dużej miski, dodajemy jajka z cukrem i mieszamy delikatnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy mąkę i znowu mieszamy.
Fondanty należy jeść na ciepło, więc jeżeli planujemy podać je później, możemy włożyć je do lodówki i dopiero później wstawić do piekarnika.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 8-9 minut.
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:czekolada,deser,desery,jajka,kuchnie świata,tradycyjne
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Kakaa? ;) chyba kakao
OdpowiedzUsuńCzęsty błąd. Przeoczenie z mojej strony. Już poprawiam.
Usuń