O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
-
listopada(10)
- Racuchy owsiane z jabłkami
- Kopytka buraczkowe
- Pierś kaczki barberie pięć smaków z chow mein
- Ciasto czekoladowe (bez jajek) z kremem z mleka w ...
- Sushi Futomaki z wędzonym łososiem, serkiem philad...
- Cukinia z trawą cytrynową w chrupkim cieście
- Szybki chleb pszenno-żytni
- Roladki z piersi kurczaka z serem
- Fondant czekoladowy
- Mus z dyni / dyniowe puree
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
- lipca(17)
- czerwca(18)
- maja(18)
- kwietnia(16)
- marca(17)
- lutego(20)
- stycznia(14)
- 2013 (104)
niedziela, 30 listopada 2014
Jabłka to owocowy znak rozpoznawczy Polski. A racuchy... w moim domu w ogóle się ich nie jadło. Drożdżowe wypieki rzadko się pojawiały. Starsze pokolenie obecne było w moim życiu bardzo krótko. Tak krótko, że nie pamiętam żadnego dania babć. Nie pamiętam zresztą nawet ich twarzy. Nie wiem, więc czy tak powinny wyglądać i smakować racuchy. Mam szczerą nadzieję, że tak, bo są bo-skie. :D
RACUCHY OWSIANE Z JABŁKAMI
Składniki:
- 6 łyżek mleka w proszku rozpuszczonych w 3/4 szklanki wody (można zastąpić zwykłym)
- 2 łyżki cukru
- 40 gram drożdży (świeżych)
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki owsianej
- 3-4 jabłka
- olej
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z wodą. Dodajemy cukier i zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Jabłka obieramy kroimy w średniej wielkości kostkę. Mieszamy z drożdżami, mąką i jajkiem. Znowu odstawiamy do wyrośnięcia. Rozgrzewamy olej i smażymy na złoto na średnim ogniu. Podajemy z cukrem pudrem. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
coś dla mnie - mam kilka jabłek w lodówce:)
OdpowiedzUsuń