niedziela, 30 listopada 2014
Jabłka to owocowy znak rozpoznawczy Polski. A racuchy... w moim domu w ogóle się ich nie jadło. Drożdżowe wypieki rzadko się pojawiały. Starsze pokolenie obecne było w moim życiu bardzo krótko. Tak krótko, że nie pamiętam żadnego dania babć. Nie pamiętam zresztą nawet ich twarzy. Nie wiem, więc czy tak powinny wyglądać i smakować racuchy. Mam szczerą nadzieję, że tak, bo są bo-skie. :D

RACUCHY OWSIANE Z JABŁKAMI


Składniki:
- 6 łyżek mleka w proszku rozpuszczonych w 3/4 szklanki wody (można zastąpić zwykłym)
- 2 łyżki cukru
- 40 gram drożdży (świeżych)
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki owsianej
- 3-4 jabłka
- olej

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z wodą. Dodajemy cukier i zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Jabłka obieramy kroimy w średniej wielkości kostkę. Mieszamy z drożdżami, mąką i jajkiem. Znowu odstawiamy do wyrośnięcia. Rozgrzewamy olej i smażymy na złoto na średnim ogniu. Podajemy z cukrem pudrem. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

1 komentarz:

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź