O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
-
listopada(10)
- Racuchy owsiane z jabłkami
- Kopytka buraczkowe
- Pierś kaczki barberie pięć smaków z chow mein
- Ciasto czekoladowe (bez jajek) z kremem z mleka w ...
- Sushi Futomaki z wędzonym łososiem, serkiem philad...
- Cukinia z trawą cytrynową w chrupkim cieście
- Szybki chleb pszenno-żytni
- Roladki z piersi kurczaka z serem
- Fondant czekoladowy
- Mus z dyni / dyniowe puree
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
- lipca(17)
- czerwca(18)
- maja(18)
- kwietnia(16)
- marca(17)
- lutego(20)
- stycznia(14)
- 2013 (104)
środa, 26 listopada 2014
Kocham kaczkę. Piszę to pod każdym na tego ptaka przepisie. To najlepsze, najsmaczniejsze mięso na świecie. Nie żebym jadła wszystkie rodzaje. Wiele jest takich, których nigdy nie spróbuję - koniny czy psa między innymi. Ale zostańmy przy kaczce. Kaczka jest boska.
PIERŚ KACZKI BARBERIE PIĘĆ SMAKÓW Z CHOW MEIN
Składniki do piersi kaczki:
- 1 pierś kaczki barberie
- przyprawa 5 smaków
Przygotowanie piersi kaczki:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pierś kaczki płuczemy i osuszamy. Nacinamy skórę. Doprawiamy przyprawą pięć smaków z obu stron. Pierś kładziemy na zimną patelnię skórą do dołu, dopiero wtedy uruchamiamy palnik. Gdy tłuszcz wytopi się w pożądanym stopniu, obracamy mięso na drugą stronę. Obsmażamy. Raz jeszcze przewracamy i wstawiamy ze skórą w dół do piekarnika. Jeżeli mamy patelnie z plastikową rączką, to przekładamy kaczkę do rozgrzanego wcześniej w piekarniku naczynia. Zostawiamy pierś w piekarniku na 6-8 minut. Potem pozwalamy jej odpocząć (skórą do góry) połowę sumy czasu przygotowania. Kroimy w średniej grubości plastry.
Składniki do chow mein:
- 100 gram chow mein
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej
- sezam
Przygotowanie chow mein:
Chow mein przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Paprykę i cebulę kroimy w słupki i piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy je na oleju sezamowym. W miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, cukier, imbir i trawę cytrynową. Dorzucamy na patelnię makaron i wlewamy sos. Podsmażamy chwilę, szybko mieszając.
Układamy makaron na talerzu. Na nim kaczkę. Całość posypujemy sezamem (możemy go wcześniej uprażyć). Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)