O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
-
2015
(87)
- grudnia(4)
- listopada(3)
- października(4)
- września(7)
- sierpnia(4)
- lipca(7)
- czerwca(12)
- maja(6)
- kwietnia(8)
- marca(11)
- lutego(11)
-
stycznia(10)
- Tort pijak z powidłami śliwkowymi
- Wątróbka drobiowa z sosem malinowym
- Klops z jajkiem / Fałszywy zając / Pieczeń rzymska
- Szybki naleśnik śniadaniowy
- Śledzie bazyliowe / śledzie w oleju z bazylią
- Zupa krem z marchwi z szafranem i marchewką glazur...
- Jajecznica z pieczarkami + jak zrobić idealną jaje...
- Quiche szpiankowy / ciasto ze szpinakiem / tarta z...
- Muffiny pomarańczowe z mąki ryżowej
- Czosnkowa szynka wieprzowa z szynkowaru
- 2014 (169)
- 2013 (104)
środa, 7 stycznia 2015
Trzymam w domu przynajmniej sześć rodzajów mąki. Wciąż eksperymentuję. Próbuję zrozumieć ich odmienność. Powoli dociera do mnie, jak z poszczególnymi rodzajami się obchodzić. Bo to nie tak, że mąka mące równa. Każdą trzeba traktować inaczej. Mąki są kapryśne i wymagające. Ale jak się je już pozna... Wtedy można wyczarować cuda. O, jak te muffiny na przykład :)
MUFFINY POMARAŃCZOWE Z MĄKI RYŻOWEJ
Składniki:
- 325 gram mąki ryżowej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła klarowanego
- 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła klarowanego
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki owsianej
- 120 gram cukru brązowego
- szczypta soli
- aromat pomarańczowy lub sok i skórka z jednej pomarańczy
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy. Dodajemy mleko, olej (lub masło), sól, cukry, proszek do pieczenia, aromat (lub sok i skórkę). Mieszamy. Wtedy wsypujemy mąki. Łączymy masę aż stanie się jednolita. Wylewamy ciasto do foremki wyłożonej papilotkami, do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut, do zarumienienia. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:deser,desery,muffiny,wegetariańskie
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
super, do ciepłej herbaty lub szklanki koktajlu- idealne!
OdpowiedzUsuńJa mam chyba aktualnie osiem... A bywa i więcej :) Lubię eksperymentować z różnymi mąkami :)
OdpowiedzUsuńTwoje muffiny wyglądają cudownie :)
Pięknie wyrosły :) Dziękuje za dodanie przepisu do akcji o pomarańczach. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCzy mąkę owsianą mogę zamienić na otręby lub zmielic płatki owsiane ? Jutro robię, już mi ślinka leci .
OdpowiedzUsuńNie próbowałam takiego rozwiązania, ale może się uda :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że jeszcze nie miałam okazji robić takich muffinków ale co raz częściej zaczynam się nad nimi zastanawiać. W sumie chętnie sięgam po przepisy https://basiazsercem.pl/ dzięki którym bez najmniejszego problemu mogę zrobić wiele dań z wykorzystaniem mąki.
OdpowiedzUsuńgo to this site Dolabuy Chloe you could try these out high quality replica bags he said web
OdpowiedzUsuń