O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
-
2015
(87)
- grudnia(4)
- listopada(3)
- października(4)
- września(7)
- sierpnia(4)
- lipca(7)
- czerwca(12)
- maja(6)
- kwietnia(8)
- marca(11)
- lutego(11)
-
stycznia(10)
- Tort pijak z powidłami śliwkowymi
- Wątróbka drobiowa z sosem malinowym
- Klops z jajkiem / Fałszywy zając / Pieczeń rzymska
- Szybki naleśnik śniadaniowy
- Śledzie bazyliowe / śledzie w oleju z bazylią
- Zupa krem z marchwi z szafranem i marchewką glazur...
- Jajecznica z pieczarkami + jak zrobić idealną jaje...
- Quiche szpiankowy / ciasto ze szpinakiem / tarta z...
- Muffiny pomarańczowe z mąki ryżowej
- Czosnkowa szynka wieprzowa z szynkowaru
- 2014 (169)
- 2013 (104)
piątek, 16 stycznia 2015
Pamiętam dzień, w którym po raz pierwszy skosztowałam zupy kremu. Moja mama nie przepadała za tego typu wynalazkami. Zupy były więc klasyczne w smaku, podaniu i posiadały bardzo dużo "gęstego", czyli warzywno-mięsnej części zupy (podział na "gęste" i "rzadkie" trwa do dziś, tata złośliwie podkrada "rzadkie", zostawiając innym "gęste"). W każdym razie nadszedł dzień, w którym postanowiłam sama taką zupę krem przygotować - w książkach i telewizji wydawała mi się zawsze najelegantszym daniem na świecie -, ale od postanowienia do czynu droga daleka. Poczytałam więc co nieco, podszkoliłam się i wreszcie przystąpiłam do działania. I tak narodziła się zupa krem z pora.
Poczułam się wtedy, jakbym konsumowała jadalny aksamit. Ciepły płyn o delikatnym, subtelnym smaku spływał ospale trasą mojego przełyku, naznaczając go już na zawsze. Przyjemne ciepło wypełniało mnie całą. I nie chodzi wyłącznie o żołądek. Rozradowane serduszko kreowało obraz otoczenia z jadalni w nadwiślańskiej wsi w salę jadalną w jednej z bogatych, francuskich lub angielskich, posiadłości. Kryształy żyrandolu mieniły się słonecznym blaskiem, dębowe i marmurowe podłogi lśniły majestatycznie. Z każdą łyżką opierającą się na wilgotnych wargach, z każdym łykiem przekraczającym zębową tamę, klarowała się we mnie inna wizja dostojeństwa i elegancji.
I tak zaczęła się moja przygoda z zupami kremami.
ZUPA KREM Z MARCHWI Z MARCHEWKĄ GLAZUROWANĄ MIODEM
Składniki na glazurowaną miodem marchewkę:
- 1-2 spore marchewki
- 2-3 łyżki miodu
- 50 gram masła
- pieprz
- sól
Przygotowanie glazurowanych miodem marchewek:
Marchew obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gotujemy tak, by zostały lekko twarde. Odcedzamy. Kroimy dowolnie. Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy masło i kładziemy marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy miód. Gotujemy tak chwilę, mieszając, aż glazura się zezłoci. Voila!
Składniki na zupę:
- około 1 kilogram marchwi
- około 1 litra bulionu (ja zrobiłam drobiowy, ale może być nawet warzywny)
- 2 cebule czerwone
- 50 gram masła
- gałka muszkatołowa
- szafran
- sól
- pieprz
- śmietanka słodka (opcjonalnie)
- śmietana kwaśna 18%
Przygotowanie zupy:
Marchew obieramy, myjemy i gotujemy w bulionie. Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na maśle (nie może się przyrumienić, bo wtedy stanie się gorzka). Szafran zalewamy wrzątkiem. Wyławiamy marchew z bulionu i razem z cebulą wkładamy do innego garnka. Dodajemy odrobinę bulionu i miksujemy. Robimy tak, żeby móc kontrolować konsystencję zupy. W zależności od gęstości dodajemy lub nie więcej bulionu, tak, by całość była gładka i niewodnista. Dodajemy szafran, gałkę, pieprz i sól. Opcjonalnie również nieco słodkiej śmietanki. Podajemy za to z kwaśną śmietaną i glazurowaną miodem marchewką (oczywiście można wykorzystać też pestki dyni czy słonecznika, prażone migdały, groszek ptysiowy lub grzanki). Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
Etykiety:obiad,warzywa,wegetariańskie,zupa,zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Ta glazurowana marchewka... Będę musiała taką zrobić :)
OdpowiedzUsuńoj polecam, polecam :D
Usuń