O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
- 2014 (169)
-
2013
(104)
- grudnia(11)
-
listopada(13)
- Sałatka a'la grecka
- Muffinki kokosowe (bez jajek)
- Ćwiartki kurczaka zapiekane w szpinakowym sosie
- Konfitura z pigwy
- Rogale drożdżowe z marmoladą
- Zupa z brukwi
- Jagnięcina w maśle
- Mojej mamy marmolada z jabłek - idealna do wypieków
- Pierogi ruskie
- Wołowina duszona z suszonymi pomidorami, czosnkiem...
- Żeberka z sosem z grzybów leśnych duszone w winie
- Szpinakowe ziemniaczki
- Szwedzkie babeczki z jabłkami i cynamonem
- października(20)
- września(12)
- sierpnia(31)
- lipca(17)
piątek, 15 listopada 2013
Brukiew. Rzecz spotykana rzadko, a nawet jeżeli już się ją spotka, to zazwyczaj nie wiadomo, co z niej zrobić. Nawet ja nieczęsto ją jadałam, pomimo silnych kaszubskich korzeni. A jeżeli chodzi o zupę to... Ostatnio mama opowiedziała mi historię, jak to została zaczepiona przez starszą panią, którą zaintrygował brukwiowy zakup. "Co pani z tego robi?" - spytała starowinka. Gdy moja rodzicielka wspomniała o zupie, pani powędrowała myślami do swojej przeszłości. Pamiętała, że kiedyś (bodajże Jej mama) robiła taką zupę, ale nigdy nie udało się starszej pani owej zupy odtworzyć. Poprosiła o przepis moją mamę - ta jednak była tak zaskoczona, że opowiadając mi o tym zdarzeniu, nie miała pewności, czy przekazała wszystko jak należy. Wy nie musicie się tego obawiać ;)
ZUPA Z BRUKWI
Składniki:
- 3 litry wody
- 2 średniej wielkości brukwie
- 2 nogi z gęsi
- 3 marchewki
- 4 ziemniaki
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- majeranek
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Brukiew obieramy, kroimy w sporą kostkę około 3 cm. Wkładamy do miski i sparzamy wrzątkiem, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Gotujemy brukiew w osolonej wodzie do miękkości. W trakcie gotowania dodajemy gęsinę. Gęsiny nie dodajemy na samym początku, bo brukiew gotuje się długo na wolnym ogniu około 1 – 2 godzin. Gdy brukiew jest miękka, wyjmujemy ją łyżką cedzakową i miksujemy, ( można też rozdrobnić widelcem) Do wywaru dodajemy pozostałe pokrojone warzywa oraz rozdrobnioną brukiew. Przyprawiamy pieprzem i majerankiem, ewentualnie jeszcze raz solą do smaku. Gotujemy do miękkości warzyw. Gdyby zupa okazała się zbyt gęsta - dolewamy wody.
Zupa jest bardzo sycąca, pożywna i rozgrzewająca. Jeżeli nie mamy gęsi, możemy oczywiście zastąpić ją innym mięsem.
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
ja też dzisiaj zrobiłam, tylko moja wyszła żółta:)
OdpowiedzUsuńpewnie jest to uzależnione od rodzaju i koloru brukwi ;))
UsuńNie jadałam w dzieciństwie brukwi nigdy, bo moja mama, a twoja babcia, nienawidziła jej - powojenne urazy. Jak dorosłam, to raz spróbowałam. Taka sobie, nic nadzwyczajnego, doszłam do wniosku, że mogę jej nie lubić, jak babcia Ala.
OdpowiedzUsuńAlu,brukiew musi być żółta bo jest najlepsza,u nas w Kościerzynie jest bardzo znana.Moja babcia a zarazem babcia Twojej mamy często ją gotowała,moja mama(siostra Twojego dziadka),ja,jak również teraz moje córki.Aby brukiew była dobra musi dostać trochę mrozu i nie trzeba jej parzyć.Przepis dobry,tyle,że ja daję samą marchew bez reszty włoszczyzny,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa rowniez znam smak tej zupy z dziecinstwa. Sama ja tez gotuje, chociasz nie zawsze na gesinie, a na kawalkach karkowki z koscia. To prawda, ze buraka trzeba przemrozic a na koniec gotowania duzo roztartego majeranku. Smacznego
OdpowiedzUsuńmój dziadek miał po wojnie kontakt z kolejarzami. bieda byla wielka, więc się zastanawiał, skąd w ich kanapkach takie grube plastry sera. jak sie juz domyslacie, byla to brukiew.
OdpowiedzUsuńmój dziadek miał po wojnie kontakt z kolejarzami. bieda byla wielka, więc się zastanawiał, skąd w ich kanapkach takie grube plastry sera. jak sie juz domyslacie, byla to brukiew.
OdpowiedzUsuńciekawy patent ))) a surowa brukiew jest jadalna ?a czy trzeba ja gotować lub mrozić ?a
UsuńSurową jada się młodą brukiew :)
UsuńWitajcie.
OdpowiedzUsuńJako dziecko jadłam brukiew na surowo i bardzo mi smakowała ( innym dzieciakom też)- utrzeć na drobnej tarce i ... smacznego.
A teraz znalazłam przepisy i będę gotować - mam zamiar dać ją do zupy kapuścianej.
POZDRAWIAM.
Zupa z brukwi zrobiona na dobrej gesinie albo wolowinie bez kosci z pelnym dodatkiem warzyw, tak jak przy gotowaniu rosolu smakuje wspaniale. W obecnych czasach nie jest to juz jednak jak dawniej jedzenie dla biedoty! Gesina i wolowina staly sie luksusem i sa bardzo drogie i dlatego ten przepis jest dla obecnie dla bogaczy! A wszystkiemu winni sa konsumenci, ktorzy nie zbojkotowali wysokich cen tego miesa!
OdpowiedzUsuńMi zupa z brukwi kojarzy się tylko z jednym.... Moja babcia przeżyła obóz w Oświęcimiu i tam ich karmiono zupą z brukwi...straszne były te opowieści. Oczywiście Twoja jest przepyszna, ale samo słowo "brukiew" i to właśnie warzywo zawsze będzie kojarzyło mi się z tym co opowiadała Babcia
OdpowiedzUsuńJestem wlasnie po obiedzie.Jadlam brukwianke z aldi niemiecka produkcja. Pyszna.
OdpowiedzUsuń