wtorek, 31 grudnia 2013
Avocado samo w sobie smakiem na kolana nie rzuca. Stanowi za to idealną bazę do różnorodnych wariacji. Efektownie się prezentuje ze względu na piękną pastelową barwę, ma przyjemną konsystencję i łatwo się je przyrządza. Dzisiaj klasyka klasyki - guacamole podane jako dip do tortillachips.

GUACAMOLE


Składniki:
- 2 miękkie avocado
- 1/2 średniej wielkości czerwonej cebuli
- 1/2 papryczki chilli (niewielkiej)
- 1/2 limonki (ewentualnie cytryny)
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
Obieramy avocado (od właściwie miękkiego sama będzie odchodziła, nawet bez użycia noża), usuwamy z niego pestkę, umieszczamy je w misce i rozdrabniamy na pastę za pomocą widelca. Dodajemy sok z połowy limonki, pokrojoną bardzo drobno papryczkę i cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z tortillachips lub na nawet na pieczywie. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

1 komentarz:

  1. jeszcze tylko w kwestii formalnej prosze o uzupeplnienie kategorii kolorystycznej

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź