O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
- lipca(17)
- czerwca(18)
- maja(18)
- kwietnia(16)
-
marca(17)
- Sernik z brzoskwiniami
- Placki ziemniaczane
- Śledzie w oleju
- Filet z kurczaka w chipsowej panierce i radiowe po...
- Kremowe ciasto na roladzie truskawkowej z bananami
- Pierś kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z mango
- Zupa ogórkowa
- Brownie muffiny z kawałkami czekolady i orzechami ...
- Pstrąg łososiowy z chermoulą
- Farfalle z polskim "pesto" pietruszkowym, czyli fu...
- Carpaccio z buraka, gruszki i jabłka z chrzanowym ...
- Sajgonki majonezowe z piersią kurczaka i kolendrą
- Egzotyczny mus śmietanowy z frużeliną z papai i tr...
- Polędwiczka w musztardzie
- LBA
- Pierogi z mięsem
- Czerwona kapusta zasmażana
- lutego(20)
- stycznia(14)
- 2013 (104)
piątek, 7 marca 2014
Jest to przepis, który stworzyłam na potrzebę tegorocznych Walentynek. Po pasticcio podałam właśnie ten deser. Nie jest czasochłonny, ale smakuje doskonale. Zazwyczaj frużelinę robi się z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Tutaj jednak nie jest ona potrzebna, wystarczy trochę cukru.
EGZOTYCZNY MUS ŚMIETANOWY Z FRUŻELINĄ Z PAPAI I TRUSKAWEK
Składniki na mus śmietanowy:
- 500 mililitrów śmietanki tortowej
- 1 galaretka o dowolnym smaku (u mnie owoce egzotyczne)
- woda
Przygotowanie musu śmietanowego:
Galaretkę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody. Mieszamy intensywnie aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy i łączymy z przestudzoną galaretką. Masę umieszczamy w odpowiednich foremkach - u mnie silikonowe do muffin - i wstawiamy do lodówki. Serwujemy pod stężeniu i schłodzeniu. Jeżeli macie problem z wyjęciem musu z formy, wstawcie ją na chwilę do ciepłej wody.
Składniki na frużelinę:
- 1 papaja
- 250 gram truskawek
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie frużeliny:
Owoce myjemy, obieramy - papaję pozbawiamy skóry i pestek, truskawki szypułek. Kroimy w drobną kostkę (kawałki nie muszą być równe) i wrzucamy do rondelka. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na chwilę, dając owocom czas na puszczenie soków (około 30 minut). Po tym czasie podgrzewamy dla rozpuszczenia cukru oraz odparowania soków, co powoli na intensyfikację smaku oraz zgęstnienie. Czas zależny jest od tego, ile płynu oddały owoce (od 5 do 10 minut). Pamiętajcie, że po schłodzeniu frużelina zgęstnieje. Polewamy nią śmietanowy mus już po wyciągnięciu z foremki. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Wygląda olśniewająco :D świeżutki i owocowy deserek czyli jeden z moich ulubionych :))
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń