O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
- lipca(17)
- czerwca(18)
- maja(18)
- kwietnia(16)
-
marca(17)
- Sernik z brzoskwiniami
- Placki ziemniaczane
- Śledzie w oleju
- Filet z kurczaka w chipsowej panierce i radiowe po...
- Kremowe ciasto na roladzie truskawkowej z bananami
- Pierś kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z mango
- Zupa ogórkowa
- Brownie muffiny z kawałkami czekolady i orzechami ...
- Pstrąg łososiowy z chermoulą
- Farfalle z polskim "pesto" pietruszkowym, czyli fu...
- Carpaccio z buraka, gruszki i jabłka z chrzanowym ...
- Sajgonki majonezowe z piersią kurczaka i kolendrą
- Egzotyczny mus śmietanowy z frużeliną z papai i tr...
- Polędwiczka w musztardzie
- LBA
- Pierogi z mięsem
- Czerwona kapusta zasmażana
- lutego(20)
- stycznia(14)
- 2013 (104)
sobota, 15 marca 2014
Zupa ogórkowa, to obok pomidorowej zapewne jedna z najczęściej jedzonych zup w Polsce. Nie pamiętam życia bez ogórkowej; nie pamiętam, kiedy jadłam ją po raz pierwszy; nie pamiętam lepszej ogórkowej niż ta mojej mamy. I taką Wam ją daje ;)
ZUPA OGÓRKOWA
Składniki:
- 300 gram mięsa (według uznania)
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- pieprz
- sól
- słoik startych ogórków kiszonych + woda z ogórków (opcjonalnie)
- 50 mililitrów śmietany 30%
- 2 łyżeczki mąki
Przygotowanie:
Gotujemy wywar z mięsa (zdejmujemy szum). Dodajemy warzywa pokrojone w kostkę, cebulę w całości. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości. Na koniec dorzucamy ogórki (wcześniejsze ich ulokowanie w garnku, spowolni czas gotowania innych warzyw) oraz sok (ewentualnie), a następnie rozmieszaną śmietanę z mąką. Zagotowujemy. Voila! ;)
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:obiad,tanio,tradycyjne,zupa,zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Jej, ładnie tu u Ciebie, będę zaglądać :-) przede mną dużo pracy i póki co w powijakach ale gdybyś miała ochotę to: http://cloelianalini.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń