O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
- lipca(17)
- czerwca(18)
- maja(18)
- kwietnia(16)
-
marca(17)
- Sernik z brzoskwiniami
- Placki ziemniaczane
- Śledzie w oleju
- Filet z kurczaka w chipsowej panierce i radiowe po...
- Kremowe ciasto na roladzie truskawkowej z bananami
- Pierś kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z mango
- Zupa ogórkowa
- Brownie muffiny z kawałkami czekolady i orzechami ...
- Pstrąg łososiowy z chermoulą
- Farfalle z polskim "pesto" pietruszkowym, czyli fu...
- Carpaccio z buraka, gruszki i jabłka z chrzanowym ...
- Sajgonki majonezowe z piersią kurczaka i kolendrą
- Egzotyczny mus śmietanowy z frużeliną z papai i tr...
- Polędwiczka w musztardzie
- LBA
- Pierogi z mięsem
- Czerwona kapusta zasmażana
- lutego(20)
- stycznia(14)
- 2013 (104)
środa, 5 marca 2014
Widywałam czasami nominację do LBA i zazdrościłam nieco tym, którzy biorą w tym udział. Tym bardziej ucieszyłam się, gdy otrzymałam nominację od Miłosnej Kuchni :). Dla tych, którzy LBA nie znają wyjaśnienie przekopiowane z nominującego mnie bloga: „Nominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za „dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz je o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował”.
Oto moje odpowiedzi na pytania Miłosnej Kuchni:
1. Gdybyś miała wybrać jedno miejsce na podroż kulinarną, gdzie by to było?
Brazylia! Nie mam o niej zielonego pojęcia, chociaż domyślam się, że historyczne napływy z różnych państw świata sprawiły, że tamtejsza kuchnia jest niezwykle różnorodna.
2. Co sądzisz o kuchni wegetariańskiej?
Szanuję ludzi, którzy (z różnych przyczyn) zrezygnowali z jedzenia mięsa, niemniej uważam, że w moim przypadku brak tego składnika, wpłynąłby zdecydowanie negatywnie na jakość mojego życia.
3. Twój ulubiony przepis
To bardzo trudne pytanie. Pozwolę sobie na podanie trzech. Kaczka pieczona z jabłkami, zupa krem z porów, oraz maślane ziemniaki zapiekane z kolendrą.
4. Dlaczego założyłaś bloga kulinarnego?
Było to chyba następstwo zainteresowań. Zachęcała mnie do tego rodzina oraz przyjaciele ;)
5. Ulubiony znany kucharz
Gordon Ramsay! On, jego przepisy i programy mają w sobie to coś!
6. Porada kulinarna, która najbardziej Cię zaskoczyła
Niestety, nie przypominam sobie takiej :(
7. Ulubione ciasto
Zdecydowanie ciasto czekoladowe z musem czekoladowym i kremem porzeczkowym przekładane porzeczkową konfiturą oraz z glazurą porzeczkową.
8. Gotując lubię słuchać…
Emocjonalnych utworów.
9. Ulubiony film związany z kuchnią
"Czekolada"
10. Przepisów na jakie potrawy najczęściej szukasz?
Staram się wymyślać przepisy sama, rzadko korzystam z gotowych i raczej przez polecenie niż z własnej inicjatywy poszukiwawczej.
11. Co podoba Ci się najbardziej na moim blogu?
To, że nie ograniczasz się tylko do wstawienia przepisu, ale też dodajesz coś od siebie ;)
A oto moje pytania do nominowanych blogów:
1. Którą ze światowych restauracji pragnęłabyś/pragnąłbyś odwiedzić?
2. O jakim kucharzu marzysz, by ugotował specjalnie dla Ciebie kolację?
3. Bez jakiej przyprawy nie mogłabyś/mógłbyś żyć?
4. Jesteś zwolenniczką/zwolennikiem tradycyjnych działań czy zapełniasz kuchnię nowoczesnymi sprzętami (np. ubijasz białka tylko mikserem, nigdy trzepaczką)?
5. Potrafisz działać wielozadaniowo i przygotowujesz kilka potraw naraz czy skupiasz się na jednej?
6. Jak wyglądałaby Twoja wymarzona kuchnia?
7. Czy wiążesz przyszłość z gotowaniem?
8. Jaki jest Twój ulubiony program kulinarny?
9. Czym zajadasz smutki?
10. Jakie danie uznałabyś/uznałbyś za swoje popisowe?
11. Do jakiej epoki z perspektywy kulinarnej pragnęłabyś/pragnąłbyś się cofnąć najbardziej?
Oto blogi, które nominuję:
Jula łamie przepisy
Tasteful meal
Kulinarne inspiracje
Lady Laura
Studentka na diecie
Przepraszam, że nie nominuję 11 blogów, ale nie chciałabym wybierać przypadkowych stron :)
Oto moje odpowiedzi na pytania Miłosnej Kuchni:
1. Gdybyś miała wybrać jedno miejsce na podroż kulinarną, gdzie by to było?
Brazylia! Nie mam o niej zielonego pojęcia, chociaż domyślam się, że historyczne napływy z różnych państw świata sprawiły, że tamtejsza kuchnia jest niezwykle różnorodna.
2. Co sądzisz o kuchni wegetariańskiej?
Szanuję ludzi, którzy (z różnych przyczyn) zrezygnowali z jedzenia mięsa, niemniej uważam, że w moim przypadku brak tego składnika, wpłynąłby zdecydowanie negatywnie na jakość mojego życia.
3. Twój ulubiony przepis
To bardzo trudne pytanie. Pozwolę sobie na podanie trzech. Kaczka pieczona z jabłkami, zupa krem z porów, oraz maślane ziemniaki zapiekane z kolendrą.
4. Dlaczego założyłaś bloga kulinarnego?
Było to chyba następstwo zainteresowań. Zachęcała mnie do tego rodzina oraz przyjaciele ;)
5. Ulubiony znany kucharz
Gordon Ramsay! On, jego przepisy i programy mają w sobie to coś!
6. Porada kulinarna, która najbardziej Cię zaskoczyła
Niestety, nie przypominam sobie takiej :(
7. Ulubione ciasto
Zdecydowanie ciasto czekoladowe z musem czekoladowym i kremem porzeczkowym przekładane porzeczkową konfiturą oraz z glazurą porzeczkową.
8. Gotując lubię słuchać…
Emocjonalnych utworów.
9. Ulubiony film związany z kuchnią
"Czekolada"
10. Przepisów na jakie potrawy najczęściej szukasz?
Staram się wymyślać przepisy sama, rzadko korzystam z gotowych i raczej przez polecenie niż z własnej inicjatywy poszukiwawczej.
11. Co podoba Ci się najbardziej na moim blogu?
To, że nie ograniczasz się tylko do wstawienia przepisu, ale też dodajesz coś od siebie ;)
A oto moje pytania do nominowanych blogów:
1. Którą ze światowych restauracji pragnęłabyś/pragnąłbyś odwiedzić?
2. O jakim kucharzu marzysz, by ugotował specjalnie dla Ciebie kolację?
3. Bez jakiej przyprawy nie mogłabyś/mógłbyś żyć?
4. Jesteś zwolenniczką/zwolennikiem tradycyjnych działań czy zapełniasz kuchnię nowoczesnymi sprzętami (np. ubijasz białka tylko mikserem, nigdy trzepaczką)?
5. Potrafisz działać wielozadaniowo i przygotowujesz kilka potraw naraz czy skupiasz się na jednej?
6. Jak wyglądałaby Twoja wymarzona kuchnia?
7. Czy wiążesz przyszłość z gotowaniem?
8. Jaki jest Twój ulubiony program kulinarny?
9. Czym zajadasz smutki?
10. Jakie danie uznałabyś/uznałbyś za swoje popisowe?
11. Do jakiej epoki z perspektywy kulinarnej pragnęłabyś/pragnąłbyś się cofnąć najbardziej?
Oto blogi, które nominuję:
Jula łamie przepisy
Tasteful meal
Kulinarne inspiracje
Lady Laura
Studentka na diecie
Przepraszam, że nie nominuję 11 blogów, ale nie chciałabym wybierać przypadkowych stron :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
bardzo mi miło! odpowiem przy następnym poście ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za nominacje ;)
OdpowiedzUsuń