O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
- lipca(17)
- czerwca(18)
- maja(18)
- kwietnia(16)
-
marca(17)
- Sernik z brzoskwiniami
- Placki ziemniaczane
- Śledzie w oleju
- Filet z kurczaka w chipsowej panierce i radiowe po...
- Kremowe ciasto na roladzie truskawkowej z bananami
- Pierś kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z mango
- Zupa ogórkowa
- Brownie muffiny z kawałkami czekolady i orzechami ...
- Pstrąg łososiowy z chermoulą
- Farfalle z polskim "pesto" pietruszkowym, czyli fu...
- Carpaccio z buraka, gruszki i jabłka z chrzanowym ...
- Sajgonki majonezowe z piersią kurczaka i kolendrą
- Egzotyczny mus śmietanowy z frużeliną z papai i tr...
- Polędwiczka w musztardzie
- LBA
- Pierogi z mięsem
- Czerwona kapusta zasmażana
- lutego(20)
- stycznia(14)
- 2013 (104)
wtorek, 4 marca 2014
Kolejny przepis z serii "chyba nie znam nikogo, kto by tego nie lubił" oraz "tradycyjne, smaczne i łatwe do zrobienia". Musimy z M. znowu zabawić się w fabrykę pierogów i zachomikować te pyszności w zamrażarce na leniwe dni ;)
PIEROGI Z MIĘSEM
Składniki na ciasto:
- 750 gram mąki
- 2 żółtka
- 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę dla utwardzenia tudzież wodę dla rozrzedzenia ciasta. Odstawiamy do miski przykrytej wilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto powinno być możliwie cienkie.
Składniki na farsz:
- 1,5 kilograma mięsa różnego rodzaju (u mnie wieprzowina, wołowina i indyk)
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- niewielki kawałek pora
- niewielki kawałek selera
- 2 cebule
- masło
- 2 białka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz
- sól
Przygotowanie farszu:
W garnku gotujemy mięso razem z marchwią, pietruszką, porem, selerem, 1 cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim. Całość lekko solimy. Gotujemy do miękkości. Pozostałą cebulę kroimy i podsmażamy na maśle. Mielimy ugotowane mięso wraz z włoszczyzną z podsmażoną cebulą. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Dodajemy białka i dokładnie mieszamy. Farsz zamykamy w cieście, formując pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy z podsmażoną cebulką. Voila! ;)
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:mięso,obiad,tradycyjne,warzywa
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Witam serdecznie,
OdpowiedzUsuńNominuję Cię do nagrody Liebster Blog Awards za wykonanie dobrej roboty na blogu :) Tutaj są moje pytania: http://milosnakuchnia.pl/nominacja-liebster-blog-award/
Pozdrawiam i gratuluję :)
To nie pomyłka :) Dodałam, ale był jakiś błąd w dodawaniu komentarzy, więc myślałam, że nie doszło i skasowałam ;) Dodaję z powrotem.
OdpowiedzUsuńPyszne pierogi ,zajadam z uśmiechem na twarzy!.
OdpowiedzUsuń