O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
- lipca(17)
- czerwca(18)
- maja(18)
-
kwietnia(16)
- Drożdżowe, pełnoziarniste bułeczki maślane
- Kurczak pieczony z maślanym nadzieniem ziemniaczan...
- Kopytka marchewkowo-groszkowe
- Kremowy, kolorowy sernik trójwarstwowy z polewą śm...
- Polędwiczka wieprzowa w cieście naleśnikowym
- Chleb islandzki Gordona Ramsaya
- Blondie muffiny z białą czekoladą, migdałami i orz...
- Drobiowe kotleciki bolognese z grilla lub ogniska
- Recenzja: "Złota kuchnia polska" Elżbiety Adamskie...
- Sos czosnkowy
- Lekki deser owocowy z miodowym jogurtem
- Królik pieczony w sosie śmietanowym z cebulą
- Żurek
- Sałatka z tuńczykiem
- Krem bananowy z sosem karmelowym i cynamonem + wywiad
- Kaczka nadziewana po chińsku
- marca(17)
- lutego(20)
- stycznia(14)
- 2013 (104)
piątek, 18 kwietnia 2014
Tradycyjnie chleb ten wypiekany był w niezwykle interesujący sposób. Zamykało się go w metalowym pojemniku i zakopywało w pobliżu gorących źródeł. W domu oczywiście nie uda się powtórzyć tego zabiegu, ale jest on warty uwagi także z powodu przypraw. Jest dość ostry w smaku i przyjemnie ziołowy. Ja posiadam większą blachę niż wskazana, więc chleb po wyrośnięciu okazał się cieńszy niż być powinien, ale Wy możecie mój błąd naprawić (chociaż cienki chlebek też był bardzo fajny) - zdublujcie ilość składników, albo wykorzystajcie mniejszą blachę, to chleb będzie grubszy.
CHLEB ISLANDZKI GORDONA RAMSAYA
Składniki:
(forma o średnicy 18 cm)
- 150 gram mąki pełnoziarnistej
- 150 gram mąki żytniej (dałam ryżową)
- 3/4 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suchych drożdży lub 10 gram drożdży świeżych
- 1 łyżka świeżego rozmarynu
- 225 mililitrów wody
Przygotowanie:
Jeżeli przygotowujemy chleby ze świeżych drożdży, najpierw przygotowujemy rozczyn (drożdże + pół łyżeczki cukru + odrobina wody ciepłej), jeżeli używamy drożdży instant to pomijamy ten etap. W pierwszej kolejności łączymy suche składniki, dopiero po ich wymieszaniu dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. Ponownie zagniatamy i umieszczamy w okrągłej formie. Raz jeszcze odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Formę przykrywamy folią aluminiową i tak przygotowane ciasto pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i trzymamy w piekarniku jeszcze przez 15-20 minut. Z formy wyjmujemy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
poproszę taki na mój wielkanocny stół!
OdpowiedzUsuńCzy forma 18 cm jest do przepisu czy Ty takiej uzyłaś?
OdpowiedzUsuń18 cm powinna być, ja użyłam większej ;)
OdpowiedzUsuńZaintrygował mnie ten przepis, właśnie obejrzałam ten filmik z Gordonem i on zdecydowanie mówi "rye flour" a nie "rice flour". Zatem ma to być mąka żytnia, a nie ryżowa. Poniekąd logiczne, bo skąd islandzcy pasterze wzięliby ryż? :) Wygląda więc na to, że całkiem przypadkiem wymyśliłaś nowy, fajny przepis :)))
OdpowiedzUsuńHahahaha :D No widzisz, ja nawet nie zwróciłam uwagi na fakt, że przecież ciężko byłoby o ryż :D
Usuń