O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
- lipca(17)
- czerwca(18)
- maja(18)
-
kwietnia(16)
- Drożdżowe, pełnoziarniste bułeczki maślane
- Kurczak pieczony z maślanym nadzieniem ziemniaczan...
- Kopytka marchewkowo-groszkowe
- Kremowy, kolorowy sernik trójwarstwowy z polewą śm...
- Polędwiczka wieprzowa w cieście naleśnikowym
- Chleb islandzki Gordona Ramsaya
- Blondie muffiny z białą czekoladą, migdałami i orz...
- Drobiowe kotleciki bolognese z grilla lub ogniska
- Recenzja: "Złota kuchnia polska" Elżbiety Adamskie...
- Sos czosnkowy
- Lekki deser owocowy z miodowym jogurtem
- Królik pieczony w sosie śmietanowym z cebulą
- Żurek
- Sałatka z tuńczykiem
- Krem bananowy z sosem karmelowym i cynamonem + wywiad
- Kaczka nadziewana po chińsku
- marca(17)
- lutego(20)
- stycznia(14)
- 2013 (104)
poniedziałek, 7 kwietnia 2014
Lubię żurek. Chyba dlatego, że przepadam za kwaśnymi potrawami/smakami. A już wkrótce będę się nim mogła zajadać bardzo, bo zbliża się Wielkanoc, kiedy to bez żurku obejść się nie można.
Składniki:
- 3 litry wody,
- 200 gram dowolnego mięsa
- 1 kiełbaska (najlepiej biała)
- 500 mililitrów zakwasu do żurku
- 3 marchewki,
- kawałek selera,
- 1 pietruszka,
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy wywar z mięsa, doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Do mięsa dodajemy obrane i pokrojone warzywa: marchew, seler, pietruszkę, ziemniaki, cebulę. Gdy zrobią się miękkie dorzucamy jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zakwas. Mięso, na którym gotowaliśmy wywar, obieramy z kości i również umieszczamy w garnku wraz z pokrojoną i podsmażoną kiełbasą (jeżeli wybraliśmy białą kiełbasę, to najpierw gotujemy ją w zupie, a potem wyjmujemy i kroimy, nie smażymy). Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Voila!
ŻUREK
- 3 litry wody,
- 200 gram dowolnego mięsa
- 1 kiełbaska (najlepiej biała)
- 500 mililitrów zakwasu do żurku
- 3 marchewki,
- kawałek selera,
- 1 pietruszka,
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy wywar z mięsa, doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Do mięsa dodajemy obrane i pokrojone warzywa: marchew, seler, pietruszkę, ziemniaki, cebulę. Gdy zrobią się miękkie dorzucamy jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zakwas. Mięso, na którym gotowaliśmy wywar, obieramy z kości i również umieszczamy w garnku wraz z pokrojoną i podsmażoną kiełbasą (jeżeli wybraliśmy białą kiełbasę, to najpierw gotujemy ją w zupie, a potem wyjmujemy i kroimy, nie smażymy). Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Jedno z moich ulubionych dań, a już na Wielkanoc - obowiązkowe.Robie bardzo podobnie, tylko zabielam śmietaną. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam kwaśne smaki, dlatego żurek to jedna z moich ulubionych zup :) Koniecznie z białą kiełbaską i jajeczkiem :)
OdpowiedzUsuńjuż nie mogę się doczekać żurku na Wielkanoc <3
OdpowiedzUsuń