O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
- lipca(17)
- czerwca(18)
- maja(18)
-
kwietnia(16)
- Drożdżowe, pełnoziarniste bułeczki maślane
- Kurczak pieczony z maślanym nadzieniem ziemniaczan...
- Kopytka marchewkowo-groszkowe
- Kremowy, kolorowy sernik trójwarstwowy z polewą śm...
- Polędwiczka wieprzowa w cieście naleśnikowym
- Chleb islandzki Gordona Ramsaya
- Blondie muffiny z białą czekoladą, migdałami i orz...
- Drobiowe kotleciki bolognese z grilla lub ogniska
- Recenzja: "Złota kuchnia polska" Elżbiety Adamskie...
- Sos czosnkowy
- Lekki deser owocowy z miodowym jogurtem
- Królik pieczony w sosie śmietanowym z cebulą
- Żurek
- Sałatka z tuńczykiem
- Krem bananowy z sosem karmelowym i cynamonem + wywiad
- Kaczka nadziewana po chińsku
- marca(17)
- lutego(20)
- stycznia(14)
- 2013 (104)
poniedziałek, 14 kwietnia 2014
Postanowiłam uruchomić dział recenzji. Od teraz dzielić się będę z Wami przemyśleniami na temat zakupionych bądź wypożyczonych książek. Mam nadzieję, że będziecie śledzić te wpisy uważnie. Dzisiaj książka, która wzbudziła we mnie szczególnie intensywne emocje.
"ZŁOTA KUCHNIA POLSKA" ELŻBIETY ADAMSKIEJ
Przechadzam się między regałami księgarni, palcem wodzę po identycznych okładkach. Wszystkie utrzymane są w nowoczesnym stylu – ascetyczne, w barwach podstawowych, wykorzystujące zdobycze kubistów i pop-artu. I wtedy w ręce wpada mi „Złota kuchnia polska”. Wabi intensywnie kobaltową okładką, wymyślnymi literami i złoconymi stronami. Kupuję bez przeglądania, bo w Polsce o polskiej kuchni bzdury przeczytać jest trudno, a i konkurencja na tego typu rynku wydawniczym spora, więc kto by kiepską pozycję nań wypuścił? W domu siadam wygodnie na kanapie, na stoliku obok stawiam poziomkową herbatkę i na nogach złożonych po turecku rozkładam księgarnianą zdobycz. Pojawia się niedowierzanie, zaskoczenie i irytacja.
Książka Elżbiety Adamskiej jest piękna. Zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Czytelne czcionki, ładne zdjęcia, dobry gatunek papieru. Na półce prezentuje się fantastycznie. Tyle dobrego, bo raczej nigdy owej półki nie opuści. A dlaczego? A dlatego, że autorka o kuchni polskiej nic nie wie, albo udaje, że tak jest. Przepisy na niepolskie dania mogą być świetne, ale przecież dla rodzimych dań kupiłam tę książkę.
Weźmy na przykład dział: masła smakowe. Wybrałam go celowo, bo zawiera jedynie siedem pozycji i doskonale obrazuje resztę problemów książki. Elżbieta Adamska proponuje masła: z orzeszków arachidowych, łososiowe, roquefort, martini, grzybowe, czosnkowe, ziołowe. Pierwszy raz słyszę o polskich orzeszkach arachidowych albo roqueforcie, mamy za to przecież mnóstwo innych składników, które można by uznać za znamienne dla Polski. Takie masło z prażoną cebulką albo ze szczypiorkiem tudzież z lubczykiem. A może brzmiało to wszystko dla autorki zbyt prosto? Zawsze to lepiej rzucić roquefortem niż cebulą. Brzmi przecież bardziej dystyngowanie. Wydawca zadowolony, a i po francusku pogruchać przy gościach na kolacji można.
Kuchnia polska według Elżbiety Adamskiej to także mozzarela, feta, fondue, gazpacho, krem z awokado, ravioli, rosyjska okroszka, beszamel, sałatka grecka, gnocchi, pilaw, krewetki, kofta, musaka i wiele, wiele innych. Nie ma za to, na przykład, krokietów, które w Polsce niezwykle się przyjęły. Może nie starczyło miejsca, gdy zdecydowała się umieścić w deserach: wodę, kawę i herbatę.
Jest mi przykro i czuję się oszukana. Nie tylko przez autorkę książki, ale przede wszystkim przez wydawnictwo Olesiejuk, które zdecydowało się ją wydać. Owinięcie kiepskiego produktu w ładny papierek nie sprawia, że staje się on wartościowy. Wciąż jest to kiepski produkt, tylko ładnie zapakowany. Mamy w Polsce tylu zdolnych kucharzy, zarówno amatorów jak i profesjonalistów, którzy fascynują się polską kuchnią, szkoda że im nie daje się takich ładnych okładek.
A może wystarczyło zmienić tytuł?
Do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:książki kucharskie,kuchnia polska,recenzje
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Widziałam tę książkę i podzielam Twoje zdanie.
OdpowiedzUsuńNa szczęście zawsze przeglądam takie wydania i na miejscu,w EMPIK-u lub w księgarni.
Nie wiem,dlaczego w Polsce wydaje się takie kiepskie książki kucharskie.
Mam nadzieję,że nikt nie kupi tej pozycji na prezent,np. cudzoziemcowi.Bo to wstyd!
oceniam komentarz jako krzywdzący i jednostronny. Kuchnia polska nie do końca oznacza, że wszystkie produkty pochodzą z Polski. Nie ma takich książek kucharskich, które zawierają tylko polskie produkty. Przykładem może być wanilia lub kawa, które występują w każdej książce kucharskiej. Gotuję dla rodziny i przyjaciół od pięciu dekad. Korzystam z wielu książek kucharskich, ale ta książka przypadła mi do gustu. Podarowałam ją kilku osobom, mają podobne zdanie. Bardzo proste przepisy, łatwe do wykonania. Pytam, jak można mieć pretensje do wydawcy, że ładnie wydał książkę? Czy Pani dobrze się czuje pisząc tak bezrefleksyjną oceną i kto tak Panią oszukał? Proszę podarować tę książkę osobie, która ją doceni a nie z obrzydzenie brać do ręki.
OdpowiedzUsuńCzytelnicy i osoby korzystające z tej książki inaczej oceniają jej treść. Pozdrawiam. Danuta.
Hitem tej książki jest przepis na zupę chińską 😀
OdpowiedzUsuń