O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
- lipca(17)
- czerwca(18)
- maja(18)
-
kwietnia(16)
- Drożdżowe, pełnoziarniste bułeczki maślane
- Kurczak pieczony z maślanym nadzieniem ziemniaczan...
- Kopytka marchewkowo-groszkowe
- Kremowy, kolorowy sernik trójwarstwowy z polewą śm...
- Polędwiczka wieprzowa w cieście naleśnikowym
- Chleb islandzki Gordona Ramsaya
- Blondie muffiny z białą czekoladą, migdałami i orz...
- Drobiowe kotleciki bolognese z grilla lub ogniska
- Recenzja: "Złota kuchnia polska" Elżbiety Adamskie...
- Sos czosnkowy
- Lekki deser owocowy z miodowym jogurtem
- Królik pieczony w sosie śmietanowym z cebulą
- Żurek
- Sałatka z tuńczykiem
- Krem bananowy z sosem karmelowym i cynamonem + wywiad
- Kaczka nadziewana po chińsku
- marca(17)
- lutego(20)
- stycznia(14)
- 2013 (104)
poniedziałek, 21 kwietnia 2014
Wszystko zaczęło się od tego, że dorwałam polędwiczkę w supercenie. Nakupowałam jej na zapas, bo okazja tego typu trafia się rzadko (zazwyczaj staram się nie gromadzić w zamrażarce mięsnych zapasów, wolę świeże zakupy) i zaczęłam kombinować. Jednego dnia potrzebowałam upichcić coś szybko i smacznie, więc postawiłam na ciasto naleśnikowe. Był to strzał w dziesiątkę! Mięso jedynie leciutko osoliłam, porządnie doprawiłam za to ciasto. Dzięki temu polędwiczka nie straciła swojej delikatności, a jednocześnie nie była mdła. Ideał.
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 jajko
- 130 gram mąki
- 350 mililitrów mleka
- olej lub klarowane masło
- pieprz cayenne
- sól
Przygotowanie:
Polędwiczkę kroimy na średnie grubości plastry, układamy w miseczce i zalewamy 100 mililitrami mleka, odstawiamy. W drugiej misce mieszamy pozostałą część mleka, mąkę i jajko, całość doprawiamy. Obie miseczki przykrywamy folią i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie polędwiczki osuszamy i lekko rozbijamy, doprawiamy solą. Maczamy mięso w cieście, które powinno mieć konsystencję bardziej gęstą niż do naleśników i wrzucamy na rozgrzany olej lub klarowane masło. Temperatura smażenie nie powinna być za wysoka, bo ciasto się spali, a mięso pozostanie surowe, co w przypadku wieprzowiny czyniłoby ją niejadalną. Smażymy więc w średniej temperaturze do czasu aż ciasto się zarumieni. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Polędwiczki pyszne, mam tylko pytanie, czy to standard, że gdy wrzuci się je na patelnię, ciasto spływa w większości na spód przez co jest dużo grubsza warstwa z jednej strony? Czy może robię coś źle...
OdpowiedzUsuńSpróbuj nieco zagęścić ciasto :)
Usuń