O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
-
lipca(17)
- Konfitura z czerwonej porzeczki
- Kiełbasa nadziewana na makaron w sosie pomidorowym
- Ciasto z musem z soku owocowego i śmietankową pian...
- Konfitura brzoskwiniowa z wanilią
- Stir fry z halibutem
- Stek z polędwicy wołowej (test dłoni i mity)
- Sałatka z makrelą (z grilla/wędzoną)
- Tarta z malinami i czerwonymi porzeczkami
- Nuggetsy w panierce kukurydzianej
- Szybki biszkopt z pianką truskawkową i owocami
- Przeciwcholestrolowy miks warzywny z ziołami dalma...
- Polędwiczka wieprzowa grillowana w marynacie z cza...
- Szybkie ciasto z jagodami i kruszonką
- Amerykanki
- Chłodnik ogórkowy z suszonymi pomidorami i migdałami
- Ziemniaki w mundurkach w sosie majonezowo-jogurtow...
- Drożdżowe pełnoziarniste ślimaczki z jagodami i pr...
- czerwca(18)
- maja(18)
- kwietnia(16)
- marca(17)
- lutego(20)
- stycznia(14)
- 2013 (104)
sobota, 19 lipca 2014
Mięso podałam na puree z selera. Tak naprawdę nie istnieje idealna recepta na stek. Wiele rzeczy trzeba wypróbować i zrozumieć samemu. Nie jestem w stanie podać Wam czasu smażenia steku, bowiem wszystko zależy od tego, jak gruby kawałek mięsa zechcecie przygotować. Mogę zdradzić Wam jednak kilka własnych sekretów.
STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ
Składniki:
- dowolny kawałek polędwicy wołowej
- odrobina oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Z polędwicy formujemy steki (można wybrać dowolną część polędwicy, jednak najczęściej używa się środkowej - chateaubriand). Ja wolę grubsze, ale to kwestia osobistych preferencji. Wbrew powszechnej opinii, wysokiej klasy mięso (jak polędwica) można bez obawy solić jeszcze przed smażeniem. Dodatkowo, jeżeli decydujemy się na mrożony kawałek, także nie popełniamy błędu - wołowina w zamrażarce kruszeje i staje się delikatniejsza. Tak więc doprawiamy steki solą i pieprzem.
Jedną z technik sprawdzania stopnia wysmażenia mięsa jest, tak zwany test dłoni. Gdy złączymy kciuk z palcem wskazującym i dotkniemy poduszki dłoni (część tuż pod kciukiem, od wewnętrznej strony dłoni) okaże się ona miękka - krwisty stek charakteryzował się będzie podobną miękkością. Każdy kolejny palec łączony z kciukiem to kolejny stopień wysmażenia, odpowiednio: średnio-krwisty, średnio-wysmażony, mocno-wysmażony.
Steki smażymy bez tłuszczu lub na odrobinie oliwy. Dajemy im odpocząć przynajmniej połowę czasu, który spędziły na patelni. Steki powinny odpoczywać na ciepłym naczyniu, a nie na, np. zimnej desce. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:mięso,obiad,tradycyjne
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńNo i takie są właśnie najlepsze steki!! Pozdrawiam i zabieram sie do gotowania :)
OdpowiedzUsuń