O mnie
- AlicjaGorska
sobota, 4 października 2014
Są przepisy i dania, które wydają się mi tak oczywiste, że nie widzę sensu w ich przywoływaniu. Mogłabym zaliczyć do nich klasyczną kolbę kukurydzianą właśnie. Ostatnimi jednak czasy poznałam tak wiele osób, które nigdy w życiu nie jadły przyrządzanej w ten sposób kukurydzy, że uznałam, iż wspomnienie o niej na blogu jest konieczne.
Ugotowana kolba jest słodka i soczysta. Idealnie komponuje się z masłem i odrobiną soli. Kto raz spróbuje, wracać będzie do niej regularnie (w sezonie).
KLASYCZNA KOLBA KUKURYDZIANA
Składniki:
- dowolna ilość kolb kukurydzy
- woda
- sól
- masło
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z solą i wrzucamy do niej obraną z liści kolbę. Gotujemy do chwili, gdy stanie się ciemnozłota, a ziarenka stracą mączysty posmak. Odcedzamy, smarujemy masłem, posypujemy solą i voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
Etykiety:dodatki,przekąska,przystawka,sezonowe,warzywa,wegetariańskie
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
kukurydzę soli się po ugotowaniu, inaczej twardnieje. Do wody warto jednak dodać trochę cukru ;)
OdpowiedzUsuńWarto wiedzieć :) Chociaż jak nigdy nie doświadczyłam owego twardnienia ;)
UsuńPozdrawiam! :)