O mnie
- AlicjaGorska
poniedziałek, 13 października 2014
Wybaczcie mi proszę, że mam tak mało zdjęć. W zasadzie tylko jedno. Suflet jest jednak tak delikatną sprawą, że obawiałam się, iż pozostawienie go bez opieki na czas fotografii, sprawiłaby, że by nie wyszedł. Niezależnie od ilości zdjęć, zapewniam, że to serowe cudo jest niezwykle pyszne ;)
SUFLET SEROWY
Składniki:
- 150 gram sera gruyere
- 75 gram masła
- 50 gram mąki
- 4 jajka
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 250 mililitrów mleka
- pieprz biały
- sól
Przygotowanie:
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kokilki nacieramy odrobiną masła i wysypujemy (oklejami) niewielką ilością sera. W garnku podgrzewamy 50 gram masła. Dodajemy mąkę i mieszamy do chwili, gdy utworzy się jednolita masa. Wtedy dodajemy mleko, pieprz, sól i gałkę. Gotujemy do zgęstnienia. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy resztę masła, a potem pojedynczo żółtka (cały czas mieszamy). Dodajemy resztę sera. Białka ubijamy na sztywno i także łączymy z masą serową. Kokilki napełniamy masą do połowy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 10-12 minut.
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie to te 2 foty pokazują suflet w całej kraise:)
OdpowiedzUsuńAle wyrósł! Jestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńTo było pyszne, pamiętam. Najlepszy suflet na świecie. Zamawiam.
OdpowiedzUsuńMmm, pychota :)
OdpowiedzUsuńciekawe, czy udałoby mi się go zrobić...
OdpowiedzUsuń