sobota, 18 października 2014
Winogrona mogą wisieć na pnączu bardzo długo. Niestraszne im pierwsze przymrozki. Z czasem ich smak się wyostrza, chociaż tracą na soczystości. Miałam jeszcze trochę winogron, więc postanowiłam przetestować możliwość przygotowania z nich soku w sokowniku. Dodałam też jabłka z powodów bardzo prozaicznych - winogron okazało się być za mało. Może i dobrze wyszło? Sok ma wyraźny smak i aromat oraz przepiękną barwę. Idealnie wpasowuje się w jesienny już nastrój. 

SOK WINOGRONOWO-JABŁKOWY Z SOKOWNIKA


Składniki:
- kilka kiści winogron (powinny wypełniać sokownik w 1/4 wysokości
- około 1 kilograma jabłek (w praktyce tyle, ile pomieści Wasz sokownik)
- 1 szklanka cukru (około 200 gram)
- woda

Przygotowanie:
Owoce myjemy i pozbawiamy je gniazd na siennych oraz kiści, a potem kroimy drobniej (jabłka) i umieszczamy w sokowniku. Następnie umieszczamy je w odpowiedniej części sokownika (koszyku) i zasypujemy cukrem. Dół sokownika wypełniamy wodą. Powoli gotujemy. Sok ze zbiornika zlewamy przez specjalną rurkę do wyparzonych wcześniej butelek i zamykamy na gorąco lub czekamy aż jego maksymalna ilość zbierze się w zbiorniku, przelewamy do garnka, zagotowujemy i dopiero wtedy rozlewamy do wyparzonych butelek i zamykamy na gorąco. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź