czwartek, 25 czerwca 2015
To ciasto będzie idealnym kompromisem dla klasycznego tortu w czasie lata. Jest dużo od niego duże lżejsze, a wciąż prezentuje się bardzo "tortowo". 

CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM I MIĘTĄ


Składniki na ciasto:
- 500 gramów szpinaku rozdrobnionego (około, 450 albo 400 też będzie ok)
- 250 gramów cukru
- 3 jajka
- 150 gramów mąki pszennej
- 200 gramów mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju słonecznikowego lub rozpuszczonego masła
- skórka otarta z 1/2 cytryny

Przygotowanie ciasta:
Rozdrobniony i rozmrożony szpinak odciskamy lub odparowujemy z wody i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, a gdy masa stanie się jasna i puszysta porcjami dodajemy tłuszcz wciąż miksując. Następnie dodajemy szpinak oraz cytrynową skórką, a na sam koniec mąkę. Mieszamy i przelewamy do okrągłej formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia lub wysmarowanym tłuszczem i wysypanym mąką, bułką tartą lub kaszą manną. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut do 1 godziny (do suchego patyczka). Studzimy i rozcinamy na dwa krążki. 

Składniki na krem cytrynowy:
- 1 i 1/3 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- skórka otarta z 2 cytryn i sok z 1
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie kremu:
Szklankę wody zagotowujemy z cukrem, skórką z 2 cytryn, sokiem z 1 i 2 jajkami. Cały czas mieszamy aż do zagotowania. Po zagotowaniu dodajemy 1/3 szklanki wody zmieszaną z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Mieszamy do zgęstnienia. Wylewamy krem na ciasto i zostawiamy do ostudzenia.

Składniki do warstwy śmietanowej:
- 750 mililitrów śmietanki kremówki
- 2-3 śmietan-fixy lub zamiennie żelatyna
- 3-4 łyżki cukru pudru
- listki świeżej mięty
- syrop cukrowy

Przygotowanie warstwy śmietanowej:
Śmietankę ubijamy i słodzimy pod koniec ubijania. Przy użyciu śmietan-fixu postępujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Połowę śmietany wykładamy na ostudzony krem cytrynowy. Na tym układamy drugi krążek ciasta. Całość pokrywamy śmietaną i umytymi oraz osuszonymi listkami mięty. Dodatkowo pokrywamy listki cienką warstwą syropu cukrowego przy pomocy pędzelka. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

4 komentarze:

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź