O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
-
2015
(87)
- grudnia(4)
- listopada(3)
- października(4)
- września(7)
- sierpnia(4)
- lipca(7)
-
czerwca(12)
- Ciasto szpinakowe z kremem cytrynowym i miętą
- "Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych sma...
- Florida drink
- Croquembouche z profiteroli z kremem budyniowym
- Kotlety mielone z łososia
- Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
- Zupa cytrynowa z kurczakiem
- Domowe frytki
- Sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady
- Szybkie spaghetti
- Tarteletki z kremem budyniowym i owocami
- Zapiekanka makaronowa z porem, selerem naciowym i ...
- maja(6)
- kwietnia(8)
- marca(11)
- lutego(11)
- stycznia(10)
- 2014 (169)
- 2013 (104)
piątek, 12 czerwca 2015
Rzadko, bo rzadko, ale niekiedy jadąc do rodziców w odwiedziny przywożę Im coś do jedzenia. Obiady "na wynos" gotuję naprawdę nieczęsto. Kiedy jednak mi się zdarza, to muszę mieć pewność, że będzie to coś dobrego. Nie pozwalam sobie na eksperymenty. Wybieram pozycje ze znanych książek. Tak było i tym razem. Przepis pochodzi z książki "Pascal kontra Okrasa", chociaż został nieco zmieniony.
PULPECIKI WIEPRZOWO-WOŁOWE W SOSIE AZJATYCKIM
Składniki:
- 1 kilogram mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 pęczek bazylii
- 40 gramów masła
- mąka ziemniaczana
- 4 ostre, czerwone papryczki
- 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 6 ząbków czosnku
- 2 szalotki
- 50 gramów świeżego imbiru
- olej słonecznikowy
- 2 puszki pomidorów pelati
- 3 łyżki sosu sojowego japońskiego
- 450 mililitrów mleka kokosowego
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Mięso mielone wrzucamy do miski i doprawiamy pieprzem cayenne oraz 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Dodajemy też 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej. Bazylię siekamy, z 2 papryczek usuwamy gniazdo nasienne i siekamy w kosteczkę (najpierw paseczki, potem kosteczka), a następnie oba składniki wrzucamy do miski. Doprawiamy całość pieprzem i solą. Zagniatamy mięso. Na talerz wylewamy odrobinę oleju i formujemy pulpeciki, które podsypujemy nieco mąką ziemniaczaną.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem (maślany smak i brak ryzyka spalenizny) i smażymy pulpeciki z obu stron. Wykładamy je na talerz.
Szalotki kroimy w talarki, 3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy, a 2 papryczki drobno siekamy razem z pestkami. Wszystko to smażymy na tej samej patelni (woku), na której wcześniej smażyliśmy mięso. Dodajemy pomidory, mleczko kokosowe i sos sojowy. Mieszamy, dokładamy pulpeciki i ponownie mieszamy. Gotujemy około 5-8 minut. Podajemy z ryżem. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
Etykiety:Azja,mięso,obiad,pulpeciki inaczej,ryż
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)