O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
-
2015
(87)
- grudnia(4)
- listopada(3)
- października(4)
- września(7)
- sierpnia(4)
- lipca(7)
-
czerwca(12)
- Ciasto szpinakowe z kremem cytrynowym i miętą
- "Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych sma...
- Florida drink
- Croquembouche z profiteroli z kremem budyniowym
- Kotlety mielone z łososia
- Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
- Zupa cytrynowa z kurczakiem
- Domowe frytki
- Sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady
- Szybkie spaghetti
- Tarteletki z kremem budyniowym i owocami
- Zapiekanka makaronowa z porem, selerem naciowym i ...
- maja(6)
- kwietnia(8)
- marca(11)
- lutego(11)
- stycznia(10)
- 2014 (169)
- 2013 (104)
niedziela, 21 czerwca 2015
Bardzo długo liczyłam na to, że uda mi się pogodzić pasję
gotowania, pisania i czytania. Mój tata jednak powtarza mi od zawsze, że robić
wszystko, to tak naprawdę robić nic. Odłożyłam więc marzenia o restauracji i skupiłam
się na pasji do słowa pisanego, ale kuchni całkowicie nie porzuciłam. Zostały mi
rzadkie wyszukane posiłki, wizyty w restauracjach, kolekcjonowanie kucharskich
książek i kulinarny blog „Życie zamknięte w smaku”, o który staram się dbać już
od kilku lat. „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków”
zabiera czytelników do odległej przeszłości i udowadnia, że zamiłowanie do
gotowania ludzkość ma w krwi.
Książka robi dobre wrażenie od samego początku. Sztywna
okładka, czytelna, ale niepozbawiona walorów estetycznych czcionka i zdjęcie,
od którego ślinka cieknie na sam widok (co ciekawe, jak się później można
dowiedzieć, jest to fotografia placków „chwaściaków” robionych z – nie kłamię! –
polnych chwastów). Po otwarciu, tom zachwyca zapachem wysokiej jakości papieru
i druku.
Wewnątrz zresztą kryje się wcale nie gorsza wizualnie
zawartość. Poza zdjęciami samego jedzenia, zachwycają także fotografie krajobrazów
pól i starych, wiejskich zabudowań oraz tradycyjnie ubranych ludzi podczas
gotowania lub prac w obejściu; oraz zbliżenia narzędzi albo rosnących
składników – zbóż, kwiatów, owoców i innych, podobnych.
Znaczną część stronic książki wypełniają nie tyle same
przepisy, co historyczne – a może nawet archeologiczne i etnograficzne – opisy dawnych
tradycji gotowania oraz informacje o źródle pochodzenia wykorzystanych w tomie
danych. W „Kuchni Słowian” można więc znaleźć zarówno ustępy o tym „Po co nam
archeologia doświadczalna”, ale i dowiedzieć się czegoś na temat dawnych
urządzeń, wyposażenia kuchni, sposobów podawania posiłków, technik kulinarnych,
konserwacji żywności oraz stosowanych przypraw. Przy ponad trzystu stronach,
nieco ponad siedemdziesiąt poświęconych jest na opisy i zbiór historycznych
faktów. Ponadto, w dalszej części książki, pomiędzy przepisami znaleźć można
ponad dwadzieścia krótkich felietonów, tłumaczących źródła niektórych polskich przysłów
związanych z jedzeniem lub opowiadających o szczególnie barwnych tradycjach i
kulturze dawnych Słowian.
Same przepisy w dużej mierze wymagają dostępu do specjalnie
przygotowanej przestrzeni poza domem. Sporo dań przygotowuje się nad ogniskiem
lub w ognisku, niektóre także w specjalnych piecach lub wędzarniach. Nie
martwcie się jednak, jeżeli nie posiadacie codziennego dostępu do ogrodu, działki
lub… piwnicy. Wiele z przepisów posiada propozycje zamiennych sposobów
przygotowania, a inne wykorzystać można na przykład podczas letniej wycieczki
nad jezioro bądź weekend w agroturystycznym pensjonacie. Jestem pewna, że
prędzej czy później uda się Wam zorganizować ognisko i zabłysnąć wśród
znajomych choćby różnymi rodzajami podpłomyków. A do tego czasu pozostaje
zachwycać się zawartymi w książce ciekawostkami i uczyć przepisów na pamięć –
nie jest to trudne, bowiem większość zawiera zaledwie kilka składników.
Nie wszystkie dania wymagają ogniska lub opuszczenia miasta.
Wiele z nich zmusi potencjalnego kucharza jedynie do wycieczki na rynek w celu
zdobycia świeżych, nierzadko zapomnianych i niedostępnych w supermarketach,
produktów. Inne zachęcą jedynie do otworzenia lodówki. Słyszeliście kiedyś o
słowiańskim arbuzie? Nie? A idę o zakład, że dwa potrzebne do tego przepisu
składniki macie pod ręką!
„Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków” to
jedna z najciekawszych pozycji kulinarnych, jakie miałam w rękach. Autorzy,
Hanna i Paweł Lis, przenoszą czytelnika do czasów, gdy wybór dań dyktowała
pogoda, urodzaj (bądź nieurodzaj) i żyzność ziemi oraz… pomysłowość. Pasjonaci
gotowania z pewnością znajdą coś dla siebie – nawet, jeżeli nie do jedzenia, to
do poczytania i pomyślenia. A jeżeli macie w kręgu znajomych kogoś z działką
lub domkiem na wsi – koniecznie musicie mu tę książkę sprezentować. Jestem
pewna, że będzie wniebowzięty. Ja bym była.
Recenzja publikowana również na:
Etykiety:recenzja
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)