O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
-
2015
(87)
- grudnia(4)
- listopada(3)
- października(4)
- września(7)
- sierpnia(4)
- lipca(7)
- czerwca(12)
- maja(6)
- kwietnia(8)
- marca(11)
-
lutego(11)
- Owsianka na szybko z konfiturą renklodową i prażon...
- Zakwas na żur
- Jabłecznik z ciasta ucieranego z pianką
- Karkówka w złocistym sosie cebulowo-tymiankowym
- Kotlety mielone z pieczarkami
- Ciasto z amoniakiem, z mikrofali (nie opada)
- Brokuł i kalafior w sosie maślano-śmietanowym z na...
- Placek po cygańsku (od podstaw): placek ziemniacza...
- Owsianka na szybko z jogurtem naturalnym, miodem i...
- Zakwas żytni na chleb
- Łódzka zalewajka
- stycznia(10)
- 2014 (169)
- 2013 (104)
czwartek, 12 lutego 2015
Babeczka z kubka to jedna z największych ściem i przykładów wykorzystywania ludzi przez wielkie firmy. Podobną rzecz zrobić można w domu, a przepis krąży w sieci od lat i niektórym zdążył się już znudzić.
Takie ciastko ma jedną zasadniczą wadę - trzeba je jeść na ciepło, bo później opada i twardnieje. Zastanawiałam się, czy można coś z tym zrobić i... znalazłam! Wykorzystałam ciasto z amoniakiem, które spokojnie pozwala wyciągnąć się z foremki, zachowuje kształt i wilgotność. Co więcej, może stanowić podstawę bardziej skomplikowanych wynalazków - minitorcików, czy przekładańców. Wystarczy wybrać odpowiednich rozmiarów płaski talerz albo miseczkę, która posiada stałą konstrukcję, a nie się rozszerza.
Poza tym jest zwyczajnie pyszne! Coś pomiędzy tradycyjnym biszkoptem, a Amerykankami.
Pamiętajcie, że ciasta z amoniakiem muszą troszkę przestygnąć przed konsumpcją, żeby pozbyć się zapachu amoniaku ;)
CIASTO Z MIKROFALI, Z AMONIAKIEM
Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru-pudru
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
- 3 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki amoniaku spożywczego
Przygotowanie:
Jajko roztrzepujemy. Dodajemy cukier, olej i mleko. Mieszamy. Wsypujemy mąkę i amoniak. Raz jeszcze łączymy składniki. Zostawiamy w miseczce, którą wykorzystywaliśmy lub przelewamy do innej, wybranej formy. Wstawiamy do mikrofalówki na 3-4 minuty (trzeba to za pierwszym razem kontrolować, bo zależy od sprzętu) aż ciasto wyrośnie. Wyciągamy z formy, przestudzamy i albo wcinamy od razu albo wymyślamy, co nam tylko w duszy gra :)
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
Etykiety:ciasto,szybko,tanio,wegetariańskie
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Amoniak jest trujący!
OdpowiedzUsuńAmoniak spożywczy (wodorowęglan amonu) jest w kuchni stosowany jako rodzaj proszku do pieczenia. Pod wpływem temperatury pieczenia (a właściwie już przy 36 stopniach) związek się rozpada, a sam amoniak ulatnia ;)
UsuńTo byś napisała że amioniak spożywczy, a nie samo "amoniak" bo to by się mogło źle skończyć.
UsuńJestem pewna, że to zrozumiały skrót myślowy ;)
Usuń