O mnie
- AlicjaGorska
Życie pozakuchenne
Tutaj też działam
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
-
2015
(87)
- grudnia(4)
- listopada(3)
- października(4)
- września(7)
- sierpnia(4)
- lipca(7)
- czerwca(12)
- maja(6)
- kwietnia(8)
- marca(11)
-
lutego(11)
- Owsianka na szybko z konfiturą renklodową i prażon...
- Zakwas na żur
- Jabłecznik z ciasta ucieranego z pianką
- Karkówka w złocistym sosie cebulowo-tymiankowym
- Kotlety mielone z pieczarkami
- Ciasto z amoniakiem, z mikrofali (nie opada)
- Brokuł i kalafior w sosie maślano-śmietanowym z na...
- Placek po cygańsku (od podstaw): placek ziemniacza...
- Owsianka na szybko z jogurtem naturalnym, miodem i...
- Zakwas żytni na chleb
- Łódzka zalewajka
- stycznia(10)
- 2014 (169)
- 2013 (104)
niedziela, 1 lutego 2015
Przepis na tę zupę dostałam od Kesji, a właściwie Jej mamy. Pomysł jej przygotowania zaś wziął się z marcinowego pragnienia urodzinowego, czyli zalewajki właśnie. Byłam nastawiona sceptycznie. Lubię kombinować, a tu nie było o kombinowaniu mowy. Jedynie kilka składników i mniej niż godzina roboty.
Ten przepis jest przepisem podstawowym. Według zebranych przeze mnie informacji do zalewajki można wrzucić co się zapragnie: różnego rodzaju kiełbasy czy wędzonki, gotowane warzywa lub suszone grzyby.
ŁÓDZKA ZALEWAJKA
Składniki:
- 4 cebule
- 3-4 duże ziemniaki
- 500 mililitrów zakwasu na żur lub barszcz (ja miałam domowy - przepis wkrótce)
- 50 - 100 gram słoniny
- kwaśna śmietana do zup
- 3-4 liście laurowe
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z: solą, liśćmi laurowymi, 2 cebulami i ziemniakami obieranymi i pokrojonymi w grubą kostkę. Pozostałe 2 cebule kroimy w drobną kostkę, tak samo jak słoninę i podsmażamy na wytopionym tłuszczu. Gdy ziemniaki zmiękną dodajemy do nich: zakwas oraz nieco przestudzoną cebulę i tłuszcz ze słoniny. Odlewamy trochę zupy do słoika, przestudzamy, dodajemy śmietany (2-3 łyżki), mieszamy i dolewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Coś czuję, że wyląduje u mnie zamiast żurku na wielkanocnym stole... :)
OdpowiedzUsuń